вівторок, 19 березня 2019 12:24

Щоб українська не була дивиною - кобзар сказав, що думає про мовний закон

Щоб українська не була дивиною - кобзар сказав, що думає про мовний закон
Лідер гурту "Хорея Козацька" закликав депутатів прийняти закон про мову. Фото: PopKult

Лідер гурту "Хорея Козацька" Тарас Компаніченко закликав народних депутатів ухвалити закон про державну мову.

"Друзі, зробіть державницький крок! Поверніть Україні українську мову! Щоб вона не була дивиною, не була модою, не була чимось надзвичайним та екстраординарним, щоб це була просто природня річ, яка перестала бути предметом спекуляцій", - заявив він на Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб не було соромно перед онуками - Забужко звернулася до Верховної Ради

"Ми повинні повернути українську мову в усі сфери: і спорт, і танці, і кібернетика, і програмування, і ІТ-технології, і футуристичні науки. І від вас, друзі, залежить це, чи ми будемо далі плентатись в сфері гуманітарній, яка не дозволяє нам рухатись з сторони імперії до вільної української сторони, чи ми будемо і далі на маргінесі в Східній Європі. Ми і досі є в стані, фактично, колоніальному, ми кажемо, що постколоніальному. Так-от, друзі, давайте пройдемо етап постколоніальний і повернемо Україні українську мову. Щоб вона була панівною, ознакою і маркером модерної української нації", - сказав музикант.

28 лютого парламент почав розглядати у другому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Єдиною державною мовою є українська.Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Щоб українська не була дивиною - кобзар сказав, що думає про мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути