середа, 04 липня 2012 11:32

Східняки українською говорять правильніше

Східняки українською говорять правильніше
Мовна карта України, 2003.

Вкотре помічаю, наскільки часто східняки, навіть там, у себе, в повально російськомовному оточенні, краще володіють українською, ніж західняки, які часто вдаються до суржизмів і полонізмів. Бо на сході вчать мову з нуля. Як іноземну.

Коли ти постійно перебуваєш в іншомовному оточенні, то це спонукає повсякчас дивитися на себе зі сторони й розуміти, що ти вирізняєшся серед маси. Також ти усвідомлюєш свою відповідальність, бо ж за тобою люди складають враження й роблять висновки про українську мову та українство загалом, адже ти один із тих, хто насмілився втілити свій патріотизм бодай у мові.

Мабуть, коли на сході України певна людина раптом виділяється своєю країнською (якщо такі існують) серед російськомовного натовпу, це подумки викликає таку реакцію: "Ану, ану, давай, покажи "класс". Посмотрим, что там у вас за украинский, чем он хорош. Неужели на нем можно разговаривать?" Відповідно до цього потім люди формують свою позицію щодо державно-національних і політичних питань. Це все, напевне, й зобов'язує постійно мовно вдосконалюватися й опановувати українську дедалі глибше, і глибше, і глибше... Щоб бути взірцем.

На заході ж люди чують українську з дитинства, і це в певному сенсі розслабляє. Мовляв, навіщо мовно вдосконалюватись, якщо і так всі нею розмовляють, якщо можна хапати нове з чужих вуст? Тобто у західняків оці чіткі "східняківські" межі "як правильно сказати українською" є доволі розмитими. Крім того, та літературна українська, якої вчать дітей на заході у школах та інститутах сприймається ними, мабуть, як щось зідеалізоване й неприроднє, бо ж змалечку ти спілкуєшся в родині по-одному, а в школі тебе вже вчать по-іншому, тому важко перелаштовуватися. Слід відмітити також надзвичайну діалектну й говіркову строкатість "західноукраїнської мови": пройдися від села до села – і ти вже почуєш дещо інше її забарвлення.

За відсутності мовної політики в державі, все пускається на самоплин: одного чіткого взірця не надають, тому балакають усі, як кому заманеться. Це все створює сприятливі умови для проникання в мовний обіг тьми-тьмущої іноземних словечок. Натомість на сході єдині джерела української мови – це сяка-така кількість літератури, телебачення, заняття у навчальних закладах... та й, напевно, все. У цих сферах звучить переважно літературна мова, отже, східняки тільки таку й знають за відсутністю інших джерел.

Зараз ви читаєте новину «Східняки українською говорять правильніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути