середа, 24 жовтня 2012 12:30

Російська естрада любить співати українською

  Так оздоблена збірка українських пісень у виконанні російського співака О.Малініна
Так оздоблена збірка українських пісень у виконанні російського співака О.Малініна

"Гей, довго ще на радіо будуть лише москалі?" обурювалися українці "Танок на майдані Конґо" в альбомі "Неформат" 2001 року. Легко навести багато випадків, які свідчать, що українським виконавцям треба спершу завоювати прихильність іноземців (бажано - росіян), а вже потім до них дослухаються і співвітчизники. Але ця писанина трохи про інше - що не тільки у середньовіччі Москва Києвом окультурювалася. Що й сьогодні в репертуарі російських музикантів заведено мати бодай по одній українській пісні.

"Рік в рік, рік в рік, все не кінчається старість..." - була колись така пісня. Чи не на радіо "Промінь" можна було її чути, коли я був малий. Тепер мені її нагадала київська подруга з Черкащини, а їй - старший на кілька років брат. Це, виявляється, московська група "Мегаполис". Ми знайшли навіть кліп на російську версію тієї пісні, в якому ще видно бородатих дідків-ді-джеїв, яких іменували "Кругозоры".

Потім за допомогою форумів я познаходив ще кілька десятків україномовних пісень у виконанні російських виконавців.

Не дивують такі "росіяни" як вихідці з Дніпропетровська "Шао? Бао!" (підкорили "Червону Руту" 1995 піснею "Купила мама коника", а вже в Москві видали зізнання "Русского хочется") чи кримчаки "Ундервуд" ("Гагарин, я вас любила"), які, до речі, 2007 року київському "Джем-FM" начитали представлення альбому гарною українською. Їхня "Боже, рятуй королеву" саме звідти. Не дивує хлопака з львівської Левандівки Ґарік Кричевський, ні львів'янка Лоліта Мілявська. Не здивувала б, заспівавши українською, скаждімо, випускниця СШ№16 м. Львова Анжеліка Варум. Не здивує й закарпатська дівчина Ёлка, яка, за словами Сашка Положинського, давно обіцяла йому застпівати з "Тартаком". Але я для себе відкрив куди цікавіші речі, про які - поступово.

Отож, згаданий "Мегаполіс". Не зрозуміло мені, що спонукало їх створити й український варіант, але пісня "Все не кінчається старість" заспокійлива, справді приємна, з якої й почалась ця розвідка.

Бо, погодьтеся, приємно лоскоче українське самоствердження (хоча б це, коли естетична цінність пісні не зашкалює) якась там "Рідна мати моя" в виконанні діви Пугачьової - хай і з азарівською вимовою.

Відразу помітно, що більшість росіян взялися співати солов'їною саме ліричні пісні. Напевно, такими перш за все вони бачать українців і нашу мову. Підтвердження цьому навіть те, що московські шансоньє "Лесоповал" у пісні про Луганщину заримували "в степи ковылей колыханье" з "великое чувство кохання". Забракло своїх засобів вираження. "Запрещенные барабанщики" українською трохи замяли свою співанку про негра, якого колись "суки замочили". У більш приязній версії звучить: "Аяяяяяй, кохайте негрів, кохайте, міцно кохайте. Разом з ними завжди пісні співайте", а називається вона "Так сказав Джа".

Олександр Малінін наспівав українською на цілий альбом із героїчною назвою "Червона калина". З пісні слова не викинеш, так і співає: "А ми нашу славну Україну, гей-гей, розвеселимо!".

Звісно, цілими збірками, як Малінін, похвалитися перед українцями може не кожен росіянин. Зате в петербурського гурту "Сонце-хмари" тих українських альбомів з-півдесятка. В основу творчості музики поклали синтез рок'н'ролу й українських народних мелодій. Пісню "Пошук" з ними співають українською мовою і значно відоміші їхні земляки "Billy's band".

Кіркоров сам на україномовну співанку не зважився, зате має принаймні два дуети. Як на мене, з Могилевською він зійшовся краще, ніж із Ані Лорак.

Зі спільних робіт я ще знайшов дует Леонтьєва і Ґордона, які "удвох в одне дівча закохані" і тріо Віктора Павліка з Алєксєєм Ґлизіним і Рустемом Султановим, із якого видно, що Павлік любить співати не тільки про екзотичних дівчат, а й із екзотичними хлопцями. Співають "Залишись на мить".

З решти запам'яталося хіба що те, що виконані пісеньки неукраїнцями українською - "Балаган лимитед", Дима Корс, якому половину альбому (ту, що українською) написала подружка Ірена Карпа.

Лоліта має дві пісні, "Таксі" та "Я в жалю", з якими посилено знайомила колись слухачів "Львівська хвиля" - як і з піснею "Шукаю тебе" групи "Моральный кодекс".

А про деяких виконавців я тільки через їхню українську пісню я й дізнався - скажімо про фольковий колектив "Аркона" та про групу з Калуги "Узники совести".

За зразком музикантів "Лесоповалу", що оспівали східні терени земель козацьких, душі львів'ян лестить парнюша, батько якого, старий комсомолець - заснував, згідно з чутками, мережу піцерій "Челентано". Це Ґарік Кричевський. Співає про те, як "Карпати" під дощем забивають ірландцям 2 голи.

І вже зовсім радісно мені було почути, як "Король и шут" грає анархістський славень про батька Махна.

Тож закінчую словами з тієї самої пісні харків'ян ТНМК - "Залишаю вас із радіо. Співайте, москалі".

Ця світлина на одній зі сторінок групи "Muse" підписана так: "Matt in ukrainian national costume Kyiv 24.05.2011". Але про те, як українською співала Міла Йовович, дружок Мадонни, Молдавани "Здоб ші Здуб", а також польські, білоруські, британські, американські, канадійські музиканти - в якійсь із моїх наступних розвідок.

Зараз ви читаєте новину «Російська естрада любить співати українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути