Ексклюзиви
пʼятниця, 09 березня 2018 12:21

Порошенко готує 10-річний план укорінення української мови

Порошенко готує 10-річний план укорінення української мови
Замість року державної мови Порошенко пропонує 10-річний план. Фото: УНІАН

Указ про розробку 10-річної програми укорінення та зміцнення державного статусу української мови має намір підписати президент Петро Порошенко.

"До мене останнім часом багато разів зверталися з пропозицією оголосити 2019 рік роком української мови. Скажу прямо, я не хочу цього робити. Бо року - замало. А що наступного року? Про українську ми забудемо?", - заявив президент під час урочистостей з нагоди вручення премії ім. Тараса Шевченка.

"Найближчим часом я підпишу указ про розробку 10-річної програми укорінення та зміцнення державного статусу рідної української мови. Попереду – десятиліття української мови в Україні, протягом яких позитивні зміни мають стати незворотними - наголошую, незворотними", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зросла кількість прихильників єдиної державної мови

"Боротися за українську - значить не лише вигукувати гасла та висувати вимоги до влади. Це значить купувати україномовні книги, передплачувати україномовні газети, віддавати перевагу україномовним версіям сайтів, і головне – говорити нею. Разом з тим мушу дбати і про те, аби наші законодавчі ініціативи залишали широкий простір для реалізації прав тих громадян України, чиєю рідною мовою чи мовою спілкування є російська, кримськотатарська та інші мови", - додав Порошенко.

Президент зазначив, що українську повинен опанувати кожен громадянин України.

"Кожен має пройти свій шлях до мови, як, для прикладу, 20 років тому зробив це я. Моя українська – свідомий вибір повернутися до рідної мови, зроблений вже у зрілому віці", - розповів Порошенко.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив про підтримку ініціативи оголошення 2018-го Роком утвердження державної мови. Про це написав у листі, який відправив президенту Петру Порошенку.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко готує 10-річний план укорінення української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути