неділя, 14 січня 2024 22:00

"Подвиг": як українською описати самовідданий вчинок

"Подвиг": як українською описати самовідданий вчинок
Є кілька варіантів, як сказати українською "подвиг" Фото: pinterest

Багато українців, які хочуть розмовляти рідною мовою, намагаються вилучити зі свого лексикону слова, які мають відношення до російської мови.

Нині досить популярним словом є "подвиг". Воно є вкрай поширеним в російській мові, в українському лексиконі воно також вже зарекомендувало себе, пише nv.

Сучасна українська мова відзначається певною лексичною та культурною взаємодією з іншими мовами, включаючи російську, і вживання слова "подвиг" не є помилкою, але може викликати обговорення.

Термін "подвиг" використовується для опису важливої, значущої дії, героїчного та самовідданого вчинку. Його коріння сягає старослов'янської мови і походить від слова "двигати". Це слово є поширеним у російській мові, але також присутнє в українських словниках, що дозволяє стверджувати, що вживання терміну "подвиг" українською мовою є вірним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пеняй на себя": як популярну фразу сказати українською

Все ж таки слід відзначити, що "подвиг" має певні спільні риси з російською мовою. Тому, якщо ви маєте бажання, можна використовувати інші українські слова з аналогічним чи схожим значенням. Наприклад, такі синоніми:

звершення;

самовідданий вчинок;

геройство;

досягнення;

успіхи.

На освітній платформі "Є-мова" до Дня української писемності та мови створили тест на рівень володіння державною мовою. Його можуть пройти усі охочі.

Цей тест зорієнтує наскільки добрим є розуміння письмових та усних текстів, а також, як добре користувач знає граматику і лексику. Цей іспит є безкоштовним та цілодобовим.

Зараз ви читаєте новину «"Подвиг": як українською описати самовідданий вчинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути