Ексклюзиви
понеділок, 13 вересня 2021 12:15

Відмова від кирилиці не відгородить від Росії - В'ятрович

Відмова від кирилиці не відгородить від Росії - В'ятрович
В'ятрович заявив, що перехід на латинку принесе більше шкоди, ніж користі. Фото: https://www.facebook.com/volodymyr.viatrovych

Відмова від кирилиці не відгородить від Росії, вважає історик та нардеп Володимир В'ятрович.

Кирилиця є фундаментальним елементом тисячолітньої культури та ідентичності українців, написав він у Facebook.

"Відмова від неї зробить нас слабшими, позбавить унікальності, відріже наступні покоління, які не читатимуть кирилицею, від культурної спадщини наших предків. Останні роки дедалі більше російськомовних громадян переходять на українську. Запровадження латинки створить додатковий бар'єр і зупинить багатьох із них. Більш того, така зміна може спровокувати рух в протилежному напрямку – звична кирилична російська для багатьох, особливо старших людей, буде простішою у використанні, ніж незнайома латинська українська", – пише В'ятрович.

Успішний перехід на латинку відбувся в Туреччині та триває в Казахстані. Але там сприяв авторитаризм, тоді як Україна - демократична держава, нагадав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почнуть переводити мову на латинку

Варіант плавного переходу із паралельним використанням кирилиці та латинки означатиме фактичну тримовність в країні. Буде дві українські та російська.

"Тож замість потрібної єдності отримаємо ще одну лінію розколу", – підсумував історик.

Українську латинку обмежено використовували в Австро-Угорщині. 10 вересня 1859 року австрійський намісник у Галичині граф Аґенор Ґолухівський видав розпорядження використовувати в українських школах і виданнях латинський алфавіт. Відбувся другий спалах так званої Азбучної війни.

Проти переходу в Галичині виступала інтелігенція та священники, представники течії москвофілів та народовців. Мовознавець Йосип Лозинський, автор "Граматики руської мови", та греко-католицький митрополит Львова Спиридон Литвинович вважали перехід політичним та голосували проти нього.

Ідеї перейти на латинку виникали в СРСР 1920-х. До 130-ї річниці з дня народження письменника Сергія Пилипенка Інститут мовознавства ім. Олександра Потебні Національної академії наук України закликав обговорити перехід української мови на латинку. Пилипенко підтримував зміну алфавітів.

12 вересня секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що Україні потрібно перейти на латинку.

Зараз ви читаєте новину «Відмова від кирилиці не відгородить від Росії - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути