Ексклюзиви
середа, 04 вересня 2019 22:40

Обрали кандидата на уповноваженого із захисту мови

Обрали кандидата на уповноваженого із захисту мови
Мовним омбудсменом став Тарас Кремінь. Фото: "Деловая столица"

Тараса Кременя обрали кандидатом на посаду омбудсмена із захисту державної мови.

"Сьогодні в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини відбувся відкритий конкурс з відбору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови для представлення її на затвердження Кабінетом міністрів України. За результатами відкритого конкурсу комісія більшістю голосів рекомендувала мені як Уповноваженому для подання Кабінету міністрів України кандидатуру Кременя Тараса Дмитровича", - написала у Facebook Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Усього до конкурсу допустили 11 кандидатів.

"Тарас Дмитрович Кремінь - український політик і вчений. За фахом - учитель української мови та літератури, англійської мови та зарубіжної літератури. Навчався в аспірантурі і докторантурі. Кандидат філологічних наук, доцент.

Обирався депутатом Миколаївської обласної ради, яку очолив у 2014 році. Народний депутат України VIII скликання. Очолював підкомітет з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти, а також забезпечення реалізації права на освіту осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, територія проведення АТО і територія населених пунктів на лінії зіткнення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначились із кандидатами на мовного омбудсмена

Він є співавтором законів "Про освіту", "Про фахову передвищу освіту", "Про загальну середню освіту", а також "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Свою мету на посаді Уповноваженого з захисту державної мови бачить в реалізації державної політики, спрямованої на захист української мови, її всебічний розвиток як в Україні, так і за її межами", - написала Денисова.

Чим займатиметься посадовець, розповів Gazeta.ua громадський діяч Роман Матис.

"Зможемо звертатися до нього щодо порушення всіх мовних прав. Можна напряму йти до поліції чи суду, але виникають проблеми з процедурою. Омбудсмен допоможе звернутися правильно. Вкаже, як зґенерувати потрібні запити до органів і служб щодо усунення причин виникнення конфліктної ситуації, щоб вона більше не повторювалась. Відповідатиме за забезпечення мовних прав українців в Україні. Контролюватиме виконання мовного закону органами виконавчої влади", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Обрали кандидата на уповноваженого із захисту мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути