Ексклюзиви
середа, 29 травня 2019 10:51

Облрада нагадала Зеленському про мову

Облрада нагадала Зеленському про мову
Звернення депутатів Львівської обласної ради до Володимира Зеленського ухвалили більшістю голосів на сесії 28 травня Фото: loda.gov.ua

Львівська обласна рада прийняла звернення до президента України Володимира Зеленського. Депутати вимагають не допустити ігнорування статусу державної мови.

"Президент воюючої держави зобов'язаний повністю виключити російську мову із власного вживання у публічних сферах суспільного життя як офіційну мову Росії – держави-агресора.

Зважаючи на очевидне порушення встановлених законодавчих норм, просимо не допускати цього в подальшому та у своїй публічній діяльності послуговуватися державною українською мовою", – сказано у зверненні.

Депутати нагадали Володимиру Зеленському, що відповідно до Конституції та рішення Конституційного суду, українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Іще прийняли звернення щодо референдуму про укладення мирних домовленостей із Російською Федерацією та призначення осіб, які підпадають під дію Закону України "Про очищення влади".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На першому публічному форумі президент Зеленський заговорив російською

"Мирні домовленості з країною-агресором можливі тільки у випадку виведення російських військових сил і обов'язкового звільнення окупованих територій України, встановлення державної влади України на території Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим. Ініціатива щодо проведення референдуму з питання про укладення мирних домовленостей із Росією є абсолютно неприпустимою до виконання викладених вище вимог", – йдеться у документі.

Звернення підтримала більшість депутатів.

"Призначення керівників Адміністрації президента є першочерговим засобом захисту демократії та європейських цінностей в Українській Державі та дієвим інструментом, застосування якого не допускає відродження старих режимів чи рецидивів минулого. Має сприяти демократизації суспільних інститутів та утвердження демократичних принципів.

Однак новообраний президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив главою Адміністрації президента України Богдана Андрія Йосиповича без люстраційної перевірки.

Закликаємо президента України, Верховну Раду України, Кабінет міністрів України неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства України та провадити кадрові призначення з урахуванням Закону України "Про очищення влади". Не допускати на посади осіб із сумнівною репутацією", – додають депутати.

У соцмережах висміяли російськомовний виступ президента Володимира Зеленського на форумі технологій iForum 2019. Скласти "Зеленсько-український" словник запропонував користувач Facebook Денис Антіпов.

Зараз ви читаєте новину «Облрада нагадала Зеленському про мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути