Ексклюзиви
четвер, 15 липня 2021 18:47

"Не дамо продати мову": під Радою мітингувальники побилися з правоохоронцями
5

Протест проти правок до мовного закону зібрав кількасот людей
Фото: Дмитро Анохін
Активісти принесли різноманітні плакати
Активісти нагадали, що депутати із парламентської фракції “Слуга народу” раніше подали чотири русифікаторських поправки до законопроєкту №5551-2
Активісти нагадали, що депутати із парламентської фракції “Слуга народу” раніше подали чотири русифікаторських поправки до законопроєкту №5551-2
Клеїли на бруківку наліпки з портретом першого заступника голови фракції "Слуга народу" Олександра Корнієнка з написом: “Убивця мови” та розкидали фальшиві російські рублі

15 липня на акції "Не дамо продати мову" під стінами парламенту відбулися сутички між мітингувальниками й правоохоронцями.

Протест проти правок до мовного закону зібрав кількасот людей. Верховну Раду оточили бійці полку поліції особливого призначення.

Активісти принесли плакати з написами: "Повернути російську в школи - приготуватися до окупації", "Мєняю мову на рублі" тощо. Клеїли на бруківку наліпки з портретом першого заступника голови фракції "Слуга народу" Олександра Корнієнка з написом: "Убивця мови" й розкидали фальшиві російські рублі.

Правоохоронці намагалися затримати одного з учасників акції. У результаті виникла штовханина. Чоловіка затримали й відвели за кордон поліції, проте згодом відпустили. За нього заступився один із нардепів, за словами очевидців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Профільний комітет відхилив русифікаторську мовну поправку "слуг"

Активісти нагадали, що депутати з парламентської фракції "Слуга народу" раніше подали чотири русифікаторськи поправки до законопроєкту №5551-2 щодо фінансування реставрації пам'яток культурної спадщини. Вони незаконні, адже не стосуються предмету законопроєкту, а це заборонено регламентом.
Пізніше троє "слуг" відкликали поправки. А поправку Максима Бужанського не підтримав профільний комітет Ради.

Про внесення поправок до законопроєкту № 5551-2 повідомили народні депутати Володимир В'ятрович і Ярослав Железняк. Поправки №13-14 вніс особисто голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко. Вони передбачали повне виведення телебачення з-під дії закону про мову і фактично дозволяли демонстрацію фільмів і виборчої агітації російською.

У червні Рада не змогла внести до порядку денного законопроєкт про відтермінування норм про українську мову в теле- й кіновиробництві. Авторами законопроєкту є депутати від "Слуги народу" Микита Потураєв і Євгенія Кравчук.



Зараз ви читаєте новину «"Не дамо продати мову": під Радою мітингувальники побилися з правоохоронцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути