вівторок, 01 червня 2021 12:10

Рада провалила нав'язування "слугами" російської мови

Рада провалила нав'язування "слугами" російської мови
Громадськість відреагувала на законодавчі ініціативи "слуг".

Верховна Рада не змогла внести до порядку денного законопроєкт про відтермінування норм про українську мову в теле- й кіновиробництві.

Внесення до порядку денного та скорочення термінів розгляду проєкту закону "Щодо підтримки вітчизняних виробників теле- й кінопродукції в період встановлення карантину у зв'язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19" (№5554) підтримали 204 народних депутати з необхідних 226, повідомляє "Радіо Свобода"

Авторами законопроєкту є народні депутати від партії "Слуга народу" Микита Потураєв і Євгенія Кравчук.

Вони пропонували відтермінувати набуття чинності частини шостої статті 23 закону про забезпечення функціонування української мови як державної. У ній ідеться про те, що "мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова".

Потураєв і Кравчук пропонували, щоб це положення набуло чинності через два місяці після скасування карантину.

Їхній однопартієць Олександр Санченко (до депутатства був директором музичного фестивалю Atlas Weekend. - Gazeta.ua) подав альтернативний законопроєкт, де виступив зі схожими пропозиціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анонс виступу Меладзе в Києві обурив соцмережі

Санченко пропонує також відтермінувати й положення, згідно з яким "мовою проведення культурно-мистецьких, розважальних і видовищних заходів є державна мова".

Спільнота "Мова об'єднує" назвала потенційні наміри відтермінувати норми закону про функціонування державної мови в галузі культури "актом підтримки російської гібридної агресії проти України".

"Намагання виправдати цю спробу коронавірусом не витримує критики, як і твердження, що телеканалам не вистачає україномовних фільмів для заповнення ефіру. Щоб виконати закон, достатньо озвучити українською мовою хоча б ті фільми, які вони збиралися нав'язувати російською", - вважають активісти.

Законопроєкти назвали "русифікаторськими".

16 липня 2021 року набуває чинності частина шоста статті 23 закону про мову. Вона передбачає, що фільми в Україні демонструються українською мовою.

Два роки тому Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає обов'язкове використання української мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах громадського життя.

Українську мають знати чиновники всіх рівнів, судді, правоохоронці, військовослужбовці-контрактники, працівники галузі освіти, медичної галузі, посадовці державних і комунальних підприємств, адвокати, нотаріуси.

Також українською мовою має працювати сфера обслуговування.

Зараз ви читаєте новину «Рада провалила нав'язування "слугами" російської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути