пʼятниця, 08 червня 2018 16:40

Назвали суму штрафів, зібраних із радіостанцій за порушення мовних квот

Назвали суму штрафів, зібраних із радіостанцій за порушення мовних квот
В ефірі радіостанцій звучало менше 30% українських пісень. Фото: golos.ua

Нацрада призначила штрафи 17-ти радіостанціям за порушення мовних квот 2017 року.

"Загальна сума штрафів перевищила 1 мільйон гривень. Важливо те, що закон про квоти почали виконувати з перших днів попри весь скептицизм багатьох експертів", - підкреслив член Нацради Сергій Костинський, пише Glavkom.

За його словами, всі зафіксовані порушення мали технічний характер і не були вмотивовані. Найбільше сплатили "Ера FM", "Шансон, "Kiss FM", "Вести.Радио" та "Люкс FM".

"Завдяки квотам ми відкрили для себе велику кількість нових імен і українських композицій, які потрапили в ротації. Також нарешті вирівнявся баланс у доступі до інформації державною мовою для громадян, які спілкуються українською" - зазначив Костинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радіостанція доводила, що російськомовна пісня виконана на українському діалекті

Найбільший штраф отримала радіостанція "Ера FM" - понад 317 тис. грн.

"Незалежно від того, яка сума штрафу призначена - 2 тисячі чи 300 тисяч гривень - жодному власнику радіостанції неприємно отримувати цю санкцію. Це питання не тільки втрачених коштів, але й репутації", - додав член Нацради.

Прогнозує, що аналогічна тенденція чекатиме й телебачення.

"Поки що триває перехідний період, який дає час телеканалам перебудувати своє мовлення таким чином, щоб забезпечувати від 60 до 75 відсотків мовлення державною мовою. Але вже з жовтня українська буде повноцінно представлена як у загальнонаціональному, так і в місцевому телеефірі. За порушення квоти передбачається штраф у розмірі 5 відсотків суми ліцензійного збору. Тому закон виконуватимуть із перших днів", - заявив член Нацради.

ТОВ "Телерадіокомпанію "Шансон" оштрафували на 294 тис. грн.
Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський зазначив, що штраф виписали за популяризацію та пропаганду військово-морських сил держави-агресора.
"Радіостанція "Шансон" отримала від Національної ради санкцію - штраф 25 відсотків ліцензійного збору - 294 тисяч гривень, за трансляцію пісні Дениса Майданова "Тихий океан", - написав він.

Зараз ви читаєте новину «Назвали суму штрафів, зібраних із радіостанцій за порушення мовних квот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути