середа, 15 листопада 2017 09:00

Нардеп розповів, що має бути в новому законі про мову

Нардеп розповів, що має бути в новому законі про мову
Ярослав Лесюк: ухвалення нового закону про мову автоматично скасує "закон Ківалова-Колесніченка"

Верховна Рада України має прийняти закон, у якому буде чітке визначення державної мови, мови корінного народу і мови національної меншини.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів народний депутат Ярослав Лесюк, автор законопроекту "Про мову" № 5556, зареєстрованого в парламенті 12 грудня торік.

"Ми з Володимиром Шаповалом (член-кореспондент Національної академії наук України, доктор юридичних наук. - Ред.), працюючи над законопроектом "Про мову", передусім виходили з базового, філософського підходу: іти від загального – до окремого. Опиратися вирішили винятково на Конституцію. Чимало часу пішло на другий розділ "Основи статусу мов в Україні" – з точним визначенням, що таке державна мова, мова корінного народу і мова національної меншини. Без цього справедливе вирішення мовних проблем неможливе. Це – ключ до всього", - вважає політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вирішуємо мовні проблеми, наче ми досі УРСР - Ярослав Лесюк

Запропонований законопроект не передбачає виділення спеціальних коштів, наголошує Ярослав Лесюк: "На його виконання не потрібно жодної копійки з державного бюджету".

При цьому його ухвалення автоматично скасує чинний від 2012 року мовний "закон Ківалова-Колесніченка".

"В Україні досі діє "закон Ківалова–Колесніченка" (суттєво розширив використання регіональних мов, якщо кількість носіїв не менше 10% від населення регіону. – Ред.). Є всі підстави вважати, що він прийнятий неконституційно, з порушеннями регламенту. Сподіваюся, Конституційний суд його скасує. Але є й інший шлях. Якщо Верховна Рада прийме наш законопроект "Про мову", то автоматично скасує "закон Ківалова–Колесніченка". Бо буде прийнятий пізніше тим самим органом", - зазначив нардеп.

Читайте більше в інтерв'ю Ярослава Лесюка журналу "Країна" за 5 жовтня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп розповів, що має бути в новому законі про мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути