Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 20:26

"Нагадати нації найкращі україномовні тексти" - публіцист про Рік державної мови

"Нагадати нації найкращі україномовні тексти" - публіцист про Рік державної мови
Перехід на українську мову відбуватиметься поступово. Фото: ukrop-ua.net

Повноцінний перехід жителів країни на українську мову відбуватиметься поступово. Для цього потрібно набагато більше ніж рік.

Про це говорить Gazeta.ua мистецтвознавець та публіцист Вадим Скуратівський. Коментує пропозицію народних депутатів провести Рік державної мови.

"В якийсь особливий національно-культурний ефект не вірю. Тому що це робиться не в один рік, не в спеціальний, календарний чи ювілейний. Але це не зашкодить. Потрібен процес повернення української мови в національний обіг. Це здійсниться не через рік і не через п'ятирічку. Але найголовніше все ж таки зроблено. Ми вже пройшли негативний відтинок своєї історії в цьому. Я за останні роки, у київському побуті не бачив жодної негативної реакції на українську мову. Це не те, що було 20-30 років тому".

Громадянам все ще потрібно пояснювати, що українська мова має статус державної, вважає публіцист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосити Рік державної мови - означає визнати проблему - депутат

"Ми зараз усі десь у 4-5 класі за рівнем знання мови. Треба зробити елементарну річ. Упродовж року нагадати нації найкращі україномовні тексти: від фольклорних до перших писемних текстів, від блискучої полтавської говірки поеми "Енеїда" і далі аж до великих наших поетів 20 століття. Це мають зробити ЗМІ. Але не обов'язково має бути тиражовано: хай у метро чи на вулиці будуть цитати з великої української поезії. Адресатом цього процесу повинні бути наймолодші. Я помічаю, як школярі говорять українською в класі, а за межами школи — одразу зарусилися. Чому до них не звернутися зі словами "Спробуйте говорити в побуті українською".

На думку Скуратівського, зараз немає людей, які заважатимуть становленню української мови.

Депутати запропонували оголосити 2018 "Роком державної мови". Під зверненням підписалося 178 нардепів. Користувачі соцмереж обговорили цю ініціативу.

Зараз ви читаєте новину «"Нагадати нації найкращі україномовні тексти" - публіцист про Рік державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути