Ексклюзиви
понеділок, 18 травня 2020 12:14

Почали шукати нового уповноваженого із захисту державної мови

Почали шукати нового уповноваженого із захисту державної мови
Міністерство юстиції шукає кандидата. Фото: "Народна правда"

Міністерство юстиції шукає нового уповноваженого із захисту державної мови.

"Відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" керівник Міністерства юстиції України як центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, а також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та керівник центрального органу виконавчої влади у сфері державної мовної політики подають Кабінету міністрів України по одній кандидатурі на посаду уповноваженого. Кабінет міністрів України призначає на посаду уповноваженого та звільняє його з посади", - йдеться у повідомленні міністерства.

Уповноважений повинен захищати права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя, визначених законом, на всій території України і сприяти усуненню перешкод та обмежень у користуванні державною мовою. Він здійснює свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада згортає мовну політику. Української в ефірі стає менше - Сюмар

Кандидат має бути не молодше 35 років на день подання, мати вищу освіту, володіти державною мовою та англійською мовою, мати досвід правозахисної діяльності або досвід діяльності із захисту державної мови та здатний за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнями виконувати відповідні посадові обов'язки. Він не має притягуватися до відповідальності за порушення мовного закону чи брати участь у спробах запровадження офіційної багатомовності.

"Уповноважений не є державним службовцем. Не може мати представницький мандат; займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту); входити до складу органу управління чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку; бути членом політичної партії. Резюме надсилати на електронну пошту: [email protected] до 22 травня 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова написала заяву на звільнення за власним бажанням. Вважає, що уряд та президент ігнорують її діяльність. Секретаріат уповноваженого, за законом, мали створити через 6 місяців після призначення.

Зараз ви читаєте новину «Почали шукати нового уповноваженого із захисту державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути