Ексклюзиви
середа, 21 лютого 2018 08:36

Міжнародний день рідної мови: половині мов світу загрожує зникнення протягом 10 років

Міжнародний день рідної мови: половині мов світу загрожує зникнення протягом 10 років
В Україні Міжнародний день рідної мови відзначають з 2002 року Фото: klasnaocinka.com.ua

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято започатковано у листопаді 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі.

Його мета - звернути увагу на зникаючі мови, підтримати мовне та культурне різноманіття. В цей день наголошують на захисті мови як культурної спадщини кожної національності.

Цього дня 1952 року у тодішній пакистанській провінції Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію. Люди виступали проти урядової заборони на використання їхньої рідної бенгальської мови. Відтоді щороку у Бангладеші вшановують полеглих за рідну мову, пише сайт mala.storinka.org.

1971 року Бангладеш став незалежним. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосила 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Рідна мова - важливий елемент культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь. Дозволяє передати їх нащадкам.

Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови народ втрачає культуру і самобутність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для мене українська - рідна, але вивчена" - філософ

Із 6 тис. мов половина може зникнути протягом 10 років. Тому ЮНЕСКО підтримує мови як ознаку культурної приналежності особи. Вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

В Україні 2002 року було видане розпорядження "Про відзначення Міжнародного дня рідної мови" – "для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України".

Президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

"Звертаємося до вас із проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2018 року - Роком утвердження державної мови. Із непохитною твердістю стверджуємо, що цей крок зміцнить фундамент української державності у такий буремний час нашої історії, сприятиме консолідації суспільства та покаже нашим закордонним партнерам нашу твердість та впевненість у власних ідеалах", - ідеться в листі.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний день рідної мови: половині мов світу загрожує зникнення протягом 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути