пʼятниця, 25 травня 2018 11:09

"Якщо не буде української мови - буде вічний Путін" - Малкович

"Якщо не буде української мови - буде вічний Путін" - Малкович
Малкович розповів про роль мови в державі. Фото: "Львівська газета"

Мова – найважливіший маркер національної самоідентифікації, вважає український поет та видавець Іван Малкович.

"А в нас і досі нема закону, який захистить право кожного українця отримувати всі послуги української мовою – від крамниць і громадських установ до ґлянцевих видань, радіостанцій і телебачення. Треба звести до розумного мінімуму вивіски, писані мовою агресора, а надто ті, зі знущальними назвами на кшталт "Варєнічная Катюша" чи "Ляпота", - каже він, передає "24 канал".

Малкович пригадав, що коли у часи Другої світової урядовці Великої Британії хотіли обрізати видатки на культуру на користь армії, прем'єр-міністр Вінстон Черчилль запитав: "А що ж ми тоді будемо захищати?" На думку поета, українці повинні зрозуміти, що в країні все налагодиться лише тоді, коли українська мова буде всюди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марія Бурмака розповіла, чому почала розмовляти українською

"Можливо, я утопіст, але подібна думка висловлюється в нашому інформаційному просторі дедалі частіше. Якщо тут буде українська мова, то в нас буде лад, а якщо ні – тут буде вічний Путін, як би він не називався. Може видозмінюватися прапор, герб і навіть, на превеликий наш жаль, територія. Але як цитувала Леся Українка слова ірландця Томаса Девіса: "Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію. Втратити рідну мову і перейняти чужу — се найгірший знак підданства. Бо мова – се міцніша границя, фортеця чи річка". Важливо, щоб ми з дитинства виховувалися на одних колискових та віршах, на одних традиціях, як це є в повноцінних націях. Тоді ми не будемо існувати як два паралельні потоки, що майже не перетинаються", - каже Малкович.

На його думку, сьогодні в Києві українською частіше говорить молодь.

"І це дуже тішить, бо сподіваюся, що це так розмовляє наше майбутнє", - підсумував Малкович.

Мовну проблему в Україні можна вирішити тільки використовуючи "соціальні ліфти". Таку думку висловила мовознавець Ірина Фаріон. Вона звернула увагу на те, що українці самі зраджують свою мову. Перш ніж апелювати до закордонного чинника, треба подивитися, що робиться в нашій державі.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не буде української мови - буде вічний Путін" - Малкович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути