вівторок, 04 вересня 2012 11:07

Ціну мови українців легко вирахувати

Ціну мови українців легко вирахувати
малюнок: unika.in.ua

Багато людей вважають, що все в цьому світі купується і продається. Не знаю, всього не купував. А дещо дісталося і задарма. Та річ не в тім. Гроші, на жаль чи на щастя, справді можуть багато.

Не так давно, але більше півроку тому, в Черкасах купили за 7 млн. грн. 15 сучасних світлофорів. Їх і досі не всіх установили, та справа, знову ж, не в тому. Можна було б 15-тьом регулювальникам платити 10 років зарплату в 3900 грн. Це не рахуючи коштів на їх обслуговування.

Зовсім вже недавно наш гарант, попри мітинги, протести і голодування, підписав закон "Про засади державної мовної політики". Його потрохи починають запроваджувати. Ще б пак! То не світлофори, і рівень вже державний. За різними даними - бо Колесніченко і Ківалов того не рахували - на реалізацію цього закону кохана держава витрачатиме від 13 до 17 млрд. гривень. За найскупішими навіть, підрахунками, то все одно щонайменше мільярд, не рахуючи, скільки витратили на мітинги та протести люди по обидва боки політичних барикад. До чого я веду?

Роздаємо 4,5 млрд. гривень тим, хто не називає себе україномовним. Кожен з них отримуватиме щороку 300 гривень, за умови, що він на загал, чи пак, для статистики, визнає себе україномовним.

2007-го в Одесі проводили акцію з гучною назвою "Я говорю по-русски". Бабусі в наметах, збір підписів, наліпки, прапори, мітинг - все стандартно. Мій сусід в гуртожитку та ще кілька таких, як він, славних україномовних хлопців-студентів пішли на цю акцію, і щоб ви думали?, Махали там прапором "Я говорю по-русски" дві години. За це отримали по 60 гривень. Я ж писав вище, що гроші можуть багато. То чи не взяти б нам хай навіть середню суму - 9 мільярдів, які муситимуть витрачати щороку, поділити їх надвоє. Першу половину спрямовуємо, наприклад, в медицину чи інфраструктуру. А ту одну, що залишилася, ті 4,5 млрд., поки що не рухаємо.

Допустімо, що з 45 мільйонів нашого населення третина  - російсько- та ще всілякомовні. Це 15 мільйонів людей. Ось тепер беремо другу половинку грощей, і роздаємо ті 4,5 млрд. гривень кожному, хто не є україномовним, чи називає себе таким. Кожен отримуватиме раз на рік по 300 гривень, за умови, що він на загал, чи пак, для статистики, визнає себе україномовним. Якщо в статистиці наступного року чи двох зменшиться кількість російськомовних, то не про мови треба в Україні сваритися.

Зараз ви читаєте новину «Ціну мови українців легко вирахувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути