пʼятниця, 16 липня 2021 12:58

Більше української. Чергові норми мовного закону набули чинності

16 липня набули чинності чергові норми мовного закону.

Відтепер усі концерти, шоу, культурно-мистецькі, розважальні, видовищні заходи мають проводити державною мовою. Винятки передбачені для пісень і фонограм, та якщо використання іншої мови є творчим задумом організатора. Супровід усіх заходів має бути винятково українською. Виступи осіб, які не знають державної мови, мають супроводжувати синхронним або послідовним перекладом, повідомив Офіс уповноваженого із захисту державної мови.

Оголошення, афіші, постери, буклети та інші інформаційні матеріали про заходи та вхідні квитки на них мають містити текст українською мовою. Іншими мовами текст можна дублювати, але меншим шрифтом. Вимоги щодо розміру шрифту не є обов'язковими у написанні власних імен виконавців, назв колективів і творів, торгових марок.

Вистави іноземною мовою в державних і комунальних театрах мають супроводжуватися перекладом.

Українська буде мовою музеїв і мистецьких виставок. Уся інформація в музеях, галереях, на виставках, має подаватися українською мовою. Дублювання дозволено на умовах пріоритетності надання інформації державною мовою.

Мовою туристичного та екскурсійного обслуговування є державна. Іншою мовою можливе обслуговування лише іноземців та осіб без громадянства.

Мовою демонстрування фільмів в Україні є українська. Стрічки іноземною мовою можуть демонструвати дубльованими або озвученими державною мовою. Вони можуть містити аудіодоріжки іншими мовами. Показ іноземних фільмів мовою оригіналу із субтитрами дозволений у кінотеатрах, якщо кількість таких сеансів не перевищує 10% від усіх сеансів або в рамках кінофестивалів. Про показ фільму мовою оригіналу із субтитрами потрібно повідомляти завчасно.

Українські видавці зобов'язані видавати державною мовою не менше 50% усіх виданих упродовж року назв видань. Частка книжок державною мовою, наявних у продажу в кожній книгарні, має становити не менше 50%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телеканал Коломойського оштрафували за серіал російською

Сьогодні розпочинається реєстрація на іспит на рівень володіння державною мовою для осіб, яким необхідно використовувати її під час виконання службових обов'язків та осіб, які мають намір стати громадянами України.

Реєстрацію відкриють 16 липня о 00:01. Перші іспити розпочнуться 19 липня о 09:30.

Автор: facebook.com/govuamova
  Сьогодні набувають чинності нові положення мовного закону
Сьогодні набувають чинності нові положення мовного закону

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набув чинності 16 липня 2019 року. Підтвердив норму Конституції України про єдину державну мову в Україні. Її зобов'язаний знати кожен громадянин.

"За" проголосували 278 народних депутатів. Ще двоє парламентарів повідомили, що їхні картки не спрацювали.

Державною мовою зобов'язані користуватися в діловодстві, сфері культури, рекламі, під час проведення спортивних заходів, у написах і повідомленнях у транспорті, під час обслуговування пасажирів, на вивісках та дорожніх знаках, у науці разом з англійською.

Більшість положень мовного закону набули чинності впродовж двох років.

Зараз ви читаєте новину «Більше української. Чергові норми мовного закону набули чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути