вівторок, 13 квітня 2021 12:22

Авраменко розповів про своє ставлення до "української російської мови"

Авраменко розповів про своє ставлення до "української російської мови"
Олександр Авраменко: "Суміш української та російської - це суржик, а не окрема мова". Фото: Telekritika

Мовознавець Олександр Авраменко розповів, що поняття "українська російська мова" не має наукового підґрунтя.

"Що таке українська російська мова? Чим вона відрізняється від класичної російської мови? Раз там звучить слово "українська", значить у ній мають бути елементи української мови. Таке визначення в науці є, воно називається суржиком. Напевно, і Арсен Аваков, і Юлія Мендель бояться говорити про слово суржик, бо воно невигідно звучить у їхніх виступах", - сказав він в інтерв'ю НВ.

На його думку, не варто порівнювати мовну ситуацію в Україні зі США чи Австралією.

"Вона говорить у тому інтерв'ю, що є ще приклади використання англійської мови, наприклад, іншими країнами. Вона називає Австралію. Річ у тім, що не існує в природі австралійської мови, тому австралійці використовують мову іншого народу. Потім вона називає США. Але немає американської мови. І 3-тя країна, яку вона називає, — Велика Британія, для якої англійська мова так само як для Франції — французька, для українців — українська, тому все стає на свої місця. Часто спекулюють цим питанням щодо двомовності. Згадують Канаду, де є 3 мови і немає "канадійської". Або згадують Швейцарію — нема швейцарської мови в природі. Тут має бути грамотний діалог, мають спілкуватися фахівці на цю тему для того, щоб поставити всі крапки над "і", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заяви Мендель про мову шкодять національним інтересам України - Шамайда

На його думку, хоча в Україні багато носіїв російської мови, називати її українською з наукового погляду не варто.

"Для цього треба провести спеціальне дослідження, кодифікувати цю мову. Тоді цією мовою треба написати окремі словники, окремі підручники. Це складна проблема. Український варіант російської мови — "шокання", "гекання", українізми, неправильні наголоси — має назву суржик", - підсумував Авраменко.

5 квітня в ефірі каналу "Дом" Юлія Мендель заявила, що в Україні існує власна "українська російська мова". Вона закликала президента демонополізувати право Росії на російську мову. Її заяву розкритикував мовний омбудсмен Тарас Кремінь. За його словами, подібні заяви не мають жодних перспектив.

Зараз ви читаєте новину «Авраменко розповів про своє ставлення до "української російської мови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути