субота, 03 березня 2018 00:15

Влада закріплює за переселенцями тавро "жебраків" - експерт

Влада закріплює за переселенцями тавро "жебраків"  - експерт
Виключаючи переселенців з життя громад, влада фактично закріплює за ними тавро "утриманців" і "жебраків", вважає Оксана Чепіжко (на фото), виконавчий директор "Асоціації захисту банків". Фото:http://azbank.com.ua

Через чотири роки після початку конфлікту на Донбасі, переселенці як і раніше не мають повноти виборчого права.

Про це пише у своєму блогу на сайті "Українскої правди" Оксана Чепіжко, виконавчий директор "Асоціації захисту банків".

"Про те, як відновити справедливість, багато говорили і наші громадські організації, і міжнародні партнери. Більш того, відповідний законопроект №6240 був зареєстрований у Верховній Раді майже рік тому, але так і не став пріоритетом, - пише Оксана Чепіжко, - Контраргументи не витримують ніякої критики. Наприклад, чи можуть проголосувати за "незручного" для влади кандидата ті, хто мають статус внутрішньо переміщених осіб, але фактично проживають на окупованих територіях? Безумовно, так. Але точно так само за нього можуть проголосувати і "звичайні" українці".

Якщо такий кандидат представляє реальну небезпеку для держави, відкрито підтримуючи "сепаратизм", їм повинні зайнятися СБУ, МВС, прокуратура, вважає Оксана Чепіжко.

"Якщо ж погляди політика просто йдуть врозріз з "генеральною лінією", він може і повинен залишатися учасником виборчих перегонів. І склад його ядерного електорату тут взагалі ні при чому. Сьогодні можна почути думку, що участь переселенців у виборах змінить електоральний розклад і тому "варто почекати". Для мене це дуже тривожний сигнал. Будь-яка сегрегація - вірус, який дуже швидко руйнує суспільний організм. Сьогодні "неправильними" виборцями можуть виявитися ВПЛ, завтра - люди з мінімальним доходом (адже вони вибирають "за гречку!"), А післязавтра - жінки-домогосподарки . І так далі. Сподіваюся, не потрібно пояснювати, куди веде ця історична траєкторія".

За совами експерта, вирішення питання з правами ВПЛ - найважливіша частина реінтеграції, закон про яку вже прийнятий.

"Виключаючи переселенців з життя громад, влада фактично закріплює за ними тавро "утриманців" і "жебраків". Насправді це далеко не так. Нещодавно в Житомирі я розмовляла з активістами, які ініціювали ряд програм для спільного розвитку підприємництва корінними житомирянами і ВПЛ. Крім того, що такі програми підтримують найактивніших, вони вирішують ще одну актуальну задачу: знижують напругу між "місцевими" і "понаехавшими". Подібні кейси набагато ефективніше впливають на громадську думку, ніж плакати "Любіть Україну!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС зобов'яже українське місто повернути кошти, надані на житло для переселенців

"У сильній державі не може бути "зайвих людей". Якщо сьогодні представники влади так бояться переселенців, що готові обмежити їх участь у виборах, що буде завтра, після звільнення Донбасу? Чиновникам варто задуматися про те, як ментально і інформаційно "повернути в Україну" тих, хто тимчасово перебуває на окупованих територіях. Інакше ми ніколи не вийдемо з замкнутого кола. Переселенці - зайві для влади, оскільки не є її електоратом. Але, залишаючись зайвими, вони ніколи не стануть її союзниками".

Новий закон про деокупацію Донбасу, який у другому читанні прийняла Верховна Рада, може ускладнити життя великої кількості переселенців з проблемними кредитами. Зокрема, в законі не регулюється питання мораторію на стягнення банками кредитів на житло в окупації.

Зараз ви читаєте новину «Влада закріплює за переселенцями тавро "жебраків" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути