понеділок, 24 квітня 2017 10:00

У 200 тис. переселенців відібрали довідки та державну допомогу

Автор: vseprogroshi.com.ua
  Якщо переселенця в час перевірки немає вдома, йому автоматично анулюють довідку ВПО.
Якщо переселенця в час перевірки немає вдома, йому автоматично анулюють довідку ВПО.

У 200 тис. переселенців забрали соцвиплати. Усі вони потрапили до списків Служби безпеки України.

За даними СБУ, ці люди перетинали лінію розмежування у бік непідконтрольної території і перебували там понад 60 днів. Таку інформацію озвучила в ефірі "Громадського радіо" правовий аналітик благодійного фонду "Право на захист" Олена Виноградова.

"За нашими даними, у Луганській області – це 65 тисяч громадян України, в Запорізькій області – близько 11 тисяч. Повних відомостей за іншими областями у нас немає, тому що не надають дані. У різних районах це від півтисячі до декількох тисяч переселенці . Найжахливіше, що управління соцзахисту, пенсійні фонди діють дуже по-різному", – розповіла Олена Виноградова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали вражаючу статистику працевлаштування біженців зі Сходу

За інформацією правозахисників, пенсійні фонди призупинили виплату пенсій людям, не перевіривши достовірность цих списків. Управління соцзахисту, навпаки, почало позапланові перевірки з візитами додому. Через велику кількість людей перевірки роблять дуже швидко. Якщо переселенця саме в цю хвилину немає вдома, йому автоматично анулюють довідку.

У випадку зупинення виплат переселенець повинен довести, що має право на пенсію або соцвиплату.

"У нас є так звана 365-та постанова від минулого року. Вона затверджує спеціальний порядок призначення пенсійних і соціальних виплат переселенцям. Не такий, як для інших громадян. За цим порядком, для відновлення виплати в найкращому випадку переселенцеві знадобиться місяць".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці зможуть отримати додаткові виплати

За словами Виноградової, є успішна судова практика. Люди відновлюють права, їм виплачують заборгованість за пенсією з моменту припинення. Суд може тривати й 6 місяців, а може й більше року.

"Призупинення виплат у судах визнається таким, що не відповідає законодавству України про пенсійне забезпечення. Такі рішення управління пенсійного фонду скасовують. Звичайно, всі рішення судів першої інстанції управління пенсійного фонду оскаржують в апеляції. Як правило, ми чекаємо апеляції. Вони у нас теж є успішні".

Зараз ви читаєте новину «У 200 тис. переселенців відібрали довідки та державну допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути