середа, 31 липня 2019 14:59

Переселенець розповів, як працювати гідом у зоні відчуження

Переселенець-журналіст із Донецька Дмитро Шибалов після переїзду до Києва став гідом у Чорнобильській зоні відчуження. Проводить екскурсії понад рік.

"До цього був у Чорнобилі, їздив з групою італійських журналістів робити сюжет. Десь на початку 2018-го почав працювати гідом у Чорнобильській зоні. Під час роботи став вивчати багато літератури, фільмів, пов'язаних із трагедією. Вдавалося поспілкуватися безпосередньо з ліквідаторами", - розповідає Дмитро.

  Гід-переселенець Дмитро Шибалов
Гід-переселенець Дмитро Шибалов

За місяць переселенець проводить до 20 турів. Найдешевший - 1254,28 грн. Туристів стало в рази більше після виходу міні-серіалу від каналу HBO "Чорнобиль". 80% відвідувачів припадає на іноземців. Люди приїжджають з Європи, США, ізраїлю, Китаю.

Створили спеціальний тур за локаціями, обіграними у серіалі "Чорнобиль"

За законами України, відвідувати Чорнобильську зону відчуження можна тільки після 18 років.

"В основному, до турів їздять люди від 18 до 30 років. Вони цікавляться питаннями Чорнобильської трагедії. Багато іноземців відвідують це місце. Для них навіть є авіатури до Чорнобиля. Після виходу однойменного серіалу ми навіть створили спеціальний тур за локаціями, обігранимии у стрічці", - додає Шибалов.

  Літо в Прип'яті. Фото: з собственног архіву Дмитра.
Літо в Прип'яті. Фото: з собственног архіву Дмитра.

Гіду постійно потрібно дізнаватися більше нового про аварію на ЧАЕС. Супроводжуючий у турі має постійно говорити на будь-які теми, пов'язані з Чорнобильською трагедією, знати, як влаштований реактор, розповісти про будь-яке місце Прип'яті.

"Багато людей під час екскурсій говорять про те, що їм може нашкодити радіація в зоні відчуження. Однак зараз вона абсолютно не загрожує організму. Навіть не було жодного випадку, щоб у туристів знімали одяг і спалювали його через велику дозу радіації. Єдине, сумки, рюкзаки, техніку заборонено ставити на землю, щоб не піддавати ризику забруднення радіоактивними речовинами", - додає Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про бренд вуличного одягу, що змінює стереотипи про людей із Донбасу

Український режисер Мирослав Слабошпицький зніме в Україні фільм про Чорнобильську зону. Проект називається The Anthropocene. Стрічка стане одним із найдорожчих фільмів, які зняли в Україні. Її планують висунути на Оскар у категорії "найкращий зарубіжний фільм" і показати на Каннському фестивалі.

Зараз ви читаєте новину «Переселенець розповів, як працювати гідом у зоні відчуження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути