вівторок, 04 липня 2017 15:30

Переселенці просять притулку в Іспанії

Переселенці просять притулку в Іспанії
Центр для мігрантів в Мадриді. Фото dw.com

2570 українців в 2016 році попросили притулку в Іспанії. Наші земляки посіли третє місце серед мігрантів, поступившись венесуельцям і сирійцям.

Про це повідомляє DW.

"Мова йде в основному про біженців з анексованого Росією Криму та зони військових дій у Донбасі, які через загрозу для життя більше не можуть проживати в рідних місцях. Кільком шукачам притулку було відмовлено. Ці особи лише видавали себе за біженців з метою влаштуватися в Іспанії, насправді ж раніше вони проживали в інших регіонах України, і їх життя не піддавалася небезпеки", - повідомили представники МВС Іспанії.
В Іспанії є два види притулку.

"Перший - це притулок жертвам свавілля. Воно надається особам, які безпосередньо постраждали від репресій політичного або релігійного характеру, від переслідувань за расовою, національною ознакою або за свою сексуальну орієнтацію. Такі люди отримують всі права громадян Іспанії, а також спеціальне грошову допомогу. Другий вид притулку іменується допоміжної захистом. На неї можуть розраховувати особи, які хоча і не є жертвами свавілля, але не можуть повернутися на батьківщину через військовий конфлікт або з якихось інших обставин, наприклад, через можливих репресій. Біженці зі сходу України та Криму отримують в основному другий вид притулку, що дозволяє жити і працювати в Іспанії на законній підставі, але не передбачає пільги", - пояснив Хуан Мануель Андрадес, юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці Росія заплатить більше 1 млн грн.

"Хочу, щоб у внуків було майбутнє. Не хочу більше жити в країнах з постійними розборками, безглуздими війнами і революціями. Довелося розповісти про війну, про поневіряння, надати не тільки документи з пропискою, але і власну фотографію на фоні зруйнованого війною рідного дому. Мою долю вирішили не документи і фото, а історія з собакою. Під час однієї з бесід з співробітницею імміграційної служби розповіла, що моя собачка, улюблениця внучки, як-то вискочила з льоху, де ховалася вся родина, і загинула від розірваного снаряда. Жаліслива чиновниця навіть поплакала, а через кілька днів біженки надали притулок", - розповіла Оксана із Луганської області.

Івана із Донецька катували, бо не хотів брати зброю і воювати за бойовиків. В Іспанії почав працювати на будівництві. Мріє заробити гроші і перевезти родину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статус переселенця - на все життя.

"Так що я вважав за краще виїхати на захід, ніж вирушати на схід під конвоєм, як весь наш народ в 1944 році. Тим паче, що Іспанія нагадує Крим - схожі гори, море і кипариси", - пояснив Надір із кримськотатарської організації. Був змушений покинути Крим, коли його друзів заарештували.

Росія має заплатити €35 тис. компенсації вимушеній переселенці з непідконтрольного українській владі Луганська. У таку суму Старобільський районний суд Луганської області оцінив моральну шкоду від збройної агресії.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці просять притулку в Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути