понеділок, 17 квітня 2017 03:17

На мітинг проти окупантів вийшла тисяча людей

На мітинг проти окупантів вийшла тисяча людей
Мітинг у Луганську Фото: Хартия'97

"Ми глибоко обурені тим, що купка людей, котрі вважають себе виразниками наших інтересів, переступивши закони та моральні норми, стали фактично на шлях відвертої зради своєї країни і виконують волю правителів чужої держави.

Під гаслами боротьби з "незаконною київською владою і корупцією" ці люди захоплюють адміністративні будівлі, незаконно опановують зброю, сіють страх і невпевненість, диктують свою волю тисячам луганчан. Ми студентська молодь Луганщини рішуче протестуємо проти таких методів ведення політичної боротьби", - склали резолюцію учасники мітингу в Луганську 17 квітня 2014 року.

Зібрання відбулося біля Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка. Неподалік знаходилось захоплене терористами управління СБУ. Зійшлося близько тисячі осіб. У багатьох були українські прапори, вишиті сорочки та плакати. Люди вигукували гасла "Луганщина - це Україна", "Луганщина - територія без зброї і війни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛНР гулятимуть - на Великдень скасували комендантську годину

Після мітингу провели форум за участі студентів і представників місцевої влади. Чиновників закликали навести порядок у місті та звільнити його від радикалів.

У серпні 2014 року адміністрація національного університету переїхала в Старобільськ на Луганщині. Зараз там знаходиться ректорат і значна частина викладачів. Деякі факультети розмістились у містах Кремінна і Лисичанськ на Луганщині та Полтаві. З викладацького складу, який працював до війни збереглося біля 75 %. Кількість студентів скоротилася з 9 до 6 тис.

У Луганську залишилась більшість документації навчального закладу і техніка, цінне зібрання книг. Терористи намагалися запустити навчання, але їм було не достатньо викладачів. Попри це сайт університету підконтрольний ЛНР запрошує на навчання мешканців з територій Донбасу, які "тимчасово перебувають під владою України". Обіцяють надавати всі послуги і місце проживання безкоштовно.

Напередодні Великодня, 10 квітня 2015 Донецька облдержадміністрація повідомила: "Перетинати пропускні пункти місцеві жителі можуть без пропусків. Це стосується українців, які проживають між лінією розмежування й українськими блокпостами. Тепер для цього достатньо мати при собі паспорт із місцевою реєстрацією".

До цього громадянам, що жили між лінією розмежування й українськими блокпостами, повинні були оформляти перепустку. Обмеження зняли до Великодня, щоб люди могли вільно відвідувати храми, родичів та місця поховань. У святкові дні перетин дозволили здійснювати цілодобово.

Зараз ви читаєте новину «На мітинг проти окупантів вийшла тисяча людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути