субота, 09 вересня 2017 00:17

Декоративну рибу вирощують у дитячих басейнах: досвід архітектора-переселенця
6

Станіслав Коваль вирощує декоративних японських карпів
Фото: Станіслав Коваль
Японський карп виростає до одного метра
Станіслав Коваль вирощує декоративних японських карпів
Станіслав Коваль вирощує декоративних японських карпів
Вода в басейнах рибою фільтрується з допомогою рослин

Декоративних риб вирощують у великих дитячих басейнах. Найпростіше розводити японського коропа. Він невибагливий, спокійно переносить холод та може їсти звичайну їжу, наприклад макарони.

Про це Gazeta.ua розповідає донецький архітектор Станіслав Коваль. Він створив власну ферму "Яблунівське плесо" з розведення декоративних риб після переїзду до селища Яблунівка, яке знаходиться на мирній території Донеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець створив унікальну базу про війну на Сході України

"Ще в Донецьку, як хобі вирощував декоративних рибок. Після переселення забрав їх із собою. Подумав, чому б не зайнятися цим в серйозно. Подав заявку на грант від Міжнародної організації міграції. Виграв близько 600 доларів. На ці гроші закупив великі дитячі басейни по 3,6 метрів в діаметрі. Пізніше взяв участь у програмі для підприємців від ООН. Отримав 98 тисяч гривень. Докупив обладнання, басейни та побудував теплицю", - розповідає Станіслав Коваль.

Автор: Станіслав Коваль
  Японський карп виростає до одного метра
Японський карп виростає до одного метра

Власноруч обладнав систему для фільтрації води. У басейнах висадив лілії. З допомогою дерев'яної стійки поверх великих басейнів, встановив менші з болотними рослинами. Через них проганяє воду у якій пливають риби. Зимою басейни покриваються кригою. Її пробиває для забезпечення кисню.

"Ці рослини не потребують землі, ростуть прямо у воді. Вони забирають з води усі солі і відходи з життєдіяльності риб. Тим самим очищають воду, вбираючи для себе поживні речовини. Крім болотних рослин так можна вирощувати помідори та цибулю", - каже Станіслав Коваль.

Риби дуже ручні. Коли приходжу годувати, пливуть на зустріч. Люблять їсти з рук

Автор: Станіслав Коваль
  Вода в басейнах рибою фільтрується з допомогою рослин
Вода в басейнах рибою фільтрується з допомогою рослин

За словами чоловіка, японський карп виростає до одного метра. Риби по 40-50 сантиметрів коштують від 2 тис грн. Вартість малька стартує від 30 гривень.

"Рибу можу пересилати по всій Україні. Для цього пакую в пластиковий пакет зневеликою кількістю води.Викачую повітря і додаю кисень. В таких умовах риба може прожити кілька днів. Але пошта відмовляється приймати живий вантаж. Тому передаю покупцям посилки потягами чи автобусами, - каже Коваль. - Мені подобається, що ці риби гуртуються. Крім того, вони дуже ручні. Коли приходжу годувати, пливуть на зустріч. Люблять їсти з рук".

Оксана Бутрина з Макіївки Донецької області, яка з чоловіком та трьома дітьми переїхали до села Віта Поштова Київської області, відкрила безкоштовний дитячий садочок у орендованому будинку.

Зараз ви читаєте новину «Декоративну рибу вирощують у дитячих басейнах: досвід архітектора-переселенця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути