Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 15:05

Бізнес на сирах окупиться за рік
6

На сироварні родини Блонських виготовляють 8 видів твердих сортів сиру
Фото: Надано Олександром Блонським
На сироварню приїжджають на дегустацію сирів та подивитись на кіз
Клієнти обслуговуються у порядку живої черги
Олександр раніше ніколи не займався худобою
На фермі вирили сирний льох глибиною 6 метрів

Для відкриття цеху з виробництва твердих еко-сирів потрібно близько $1000. Гроші йдуть на закупівлю обладнання - холодильники, сирна ванна, дров'яна топка та каструля на 300 літрів. Вкладення повертаються через рік.

Про це Gazeta.ua розповідає фермер Олександр Блонський, який раніше працював шеф-кухарем у мережі ресторанів у Луганську. Відкрив сироварню у селі на Полтавщині. Продукцію виготовляють із коров'ячого молока, яке купують у найближчих селах.

"Технологію виготовлення сирів освоїв давно, на стажуванні в Києві. Кухар-грузин навчив мене робити сулугуні та бринзу. Пізніше сам експериментував з різними сортами сиру. Шукав інформацію в інтернеті. Навчався методом проб і помилок, -розповідає Олександр Блонський. - Зварити сир можна за три-чотири години. Але, щоб зробити твердий сир та сир з пліснявою, потрібен час і терпіння. Ми не підсаджуємо плісняву, використовуємо тільки молоко, сіль та спеціальні ферменти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець розповів, як врятував бізнес від сепаратистів

Зберігають сир у льоху, який вирили на фермі. Його глибина 6 метрів. Температура та вологість дозволять витримувати сири потрібний час та робити запас. Усі охочі можуть власноруч зробити сир, орендувати полицю для його зберігання. Максимальна потужність сироварні у місяць – півтонни сиру.

Автор: Надано Олександром Блонським
  Олександр раніше ніколи не займався худобою
Олександр раніше ніколи не займався худобою

"У нас невелике фермерське господарство. Є 10 дійних кіз та підростає 18 козенят, яким сам допоміг народитись. Усе життя прожив у місті та ніколи не займався худобою, – ділиться Олександр, – Кіз купували самих звичайних у місцевих бабусь. Вартість була різна - від 300 до 1500 грн. Зробили ставку на племінного цапа, який коштував 1000 грн".

На сироварні родини Блонських виготовляють 8 видів твердих сортів сиру. Вартість – 180 – 350 грн за кг, в залежності від витримки. Продають через сайт blonsky.com.ua та facebook у порядку живої черги. Замовлення пакують у харчову плівку та пергамент з фірмовим наліпками, надсилають поштою.

"Поки не можемо працювати з кафе, бо немає постійного обсягу сиру. Цю проблему вирішить сирний льох, - зазначає Олександр, - Зараз наші клієнти – приватні особи. Ми приймаємо заявки і оброблюємо у порядку черги. Коли з'являється потрібний вид сиру, зв'язуємось з замовниками, отримуємо підтвердження від них і надсилаємо замовлення. Іноді не встигаємо виготовляти для усіх охочих".

Автор: Надано Олександром Блонським
  Клієнти обслуговуються у порядку живої черги
Клієнти обслуговуються у порядку живої черги

У Блонських офіційно працевлаштовані два менеджери з продажу у Харкові та Полтаві. Є працівник по догляду за тваринами. Влітку додатково наймають п'ять людей.

"Хочемо отримати сертифікат якості для сироварні. Плануємо також займатись зеленим туризмом, організовувати дегустації у сирному льоху, – ділиться Олександр, – Влітку вже приїжджали родини з дітьми подивитись на кізочок, кілька еко-туристів. Пригощали сиром та сніданком. Дегустація була у сімейному форматі у саду. Грошей з гостей не брали".

У 2015 році родина Блонських приїхала з Луганську в село Вовнянка Миргородського району Полтавської області, де придбали житло та створили сироварню і власне фермерське господарство. Олександр за фахом – технолог громадського харчування. У Луганську працював шеф-кухарем, також там робив сири для ресторану.

Діти з родин перселенців з Донецької та Луганської областей записали аудіо-історії для дітей з порушенням зору.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес на сирах окупиться за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути