середа, 02 жовтня 2013 13:04
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Між владою і опозицією вибухне нове протистояння, якщо не буде підписано Асоціацію

Опозиція заявила, що акції "Вставай, Україно!" не припинялись, вони тривають в інших форматах. За словами нардепа від "Батьківщини" Сергія Пашинського, опозиційні сили вирішили стати "ближчими до людей", і започаткувати акції у районних центрах. Вони пообіцяли більше акцентувати увагу "не на загальнополітичних речах, а на місцевій проблематиці".

Питання не в тому, яка проблематика, а що є результатом цього. Тому що опозиція мала би щодня працювати із громадянами, не забувати про "польову" роботу. Має бути регулярна робота із виборцями.

І деякі опозиціонери, наприклад, на мажоритарних округах працюють, адже не обов'язково це робити в рамках якоїсь великої акції. Опозиція робить це від акції до акції — і в цьому полягає основна проблема цієї дії, яка називається "Вставай, Україно!". Зараз політики переселились в телевізори, і вважають, що найкраща, найпродуктивніша та ефективніша робота там. А насправді - просто найлегша.

Важливо розуміти, що для опозиції необхідно перенести основний центр політики із Верховної Ради на вулицю. Але це потрібно робити не під якусь конкретну акцію, а працювати із цим щодня. Тому, коли опозиційні політики говорять про продовження цієї акції на місцях, — теоретично це правильно, але чи буде це здійснено практично — ще під питанням.

Так, ефективності від акцій "Вставай, Україно!" немає, тому що, власне, відставки президента не було. Бо Україна не повстала — були окремі акції протесту. Можна говорити про неефективність: дуже наївно було би вірити, що кілька акцій привели би до відставки людини, яка підбирає необхідні кадри для формування влади та монополізує країну.

Якщо говорити про зміну влади, то вона має бути проведена через такі постійні репетиції. Помаранчева революція була б неможлива без акції "Україна без Кучми". Тому вони потрібні, але над цим потрібно постійно працювати. Це своєрідна репетиція.

Якби зараз відбувались вибори, можна було б очікувати на зміни, а між виборами — це просто підготовка та спрямування громадян. Також не варто забувати про такий важливий момент, як міжнародна спільнота. Визнання нової влади міжнародними спільнотами можливе лише після виборчої кампанії.

У Кличка зазначили, що зміщують акценти діяльності від широкомасштабних масових акцій до більш предметної розмови - це правильно. Чим більше громадян буде їздити і спілкуватися із громадянами — тим краще. Так, це можна назвати підготовкою до виборів, але від цього нічого погано не відбудеться. В будь-якому разі — це працює на позитив. Те, що політики постійно готуються до виборів, навіть між виборами, особливо, якщо це стосується опозиції — це лише плюс.

Акції ж "Вставай, Україно!" треба буде якось закінчувати, бо великого розмаху вони не отримають. Переконаний, що до Вільнюського саміту протистояння із владою буде зменшуватись. І якщо раніше влада вела гру в напрямку до Митного союзу, або взагалі на знищення демократії, то зараз такі питання нівелюються, бо постало питання європейської інтеграції, яке об'єднує владу та опозицію.

Однак, якщо Угода про асоціацію із Європейським Союзом підписана не буде, протистояння вибухне із новою силою. До саміту ж усе буде спокійно.

Зараз ви читаєте новину «Між владою і опозицією вибухне нове протистояння, якщо не буде підписано Асоціацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути