Ексклюзиви
середа, 29 травня 2013 15:25
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Легалізація прослуховування мобільних телефонів узаконить політичну роль міліції

У МВС підготували законопроект, яким пропонується розширити можливості стеження за користувачами послуг мобільних операторів.

Раніше ініціативи МВС неодноразово відхиляли галузеві регулятори, зокрема Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку й інформатизації. Але цього разу міністерство спробувало провести законопроект без громадського обговорення, направивши його прямо в Держпідприємництво.

В Україні і так давно є прослуховування, просто воно не закріплене формально. Зараз, очевидно, хочуть надати стеженню законний хід. У нас поступово будується поліцейська держава, де у влади є фактично необмежені можливості по прослуховуванню громадян та стеженням за ними.

На привеликий жаль, за всім цим немає жодного прокурорського нагляду і правоохоронні органи в Україні використовуються саме, як політичні. Саме для того, аби узаконити це у нас і пропонуються подібні ініціативи. Хоча, жодних підстав для цього немає, наприклад, посилення загрози тероризму, чи громадянської війни.

Таке розширення прав правоохоронних органів призведе до того, що вони будуть займатися політичним стеженням, а не боротьбою зі злочинністю. А в нас і так кримінальна ситуація не найкраща. Хоча при такій економічній ситуації та неефективній правоохоронній та судовій системах вона не може бути іншою.

Тому, замість того, щоб працювати над реформою правоохоронних органів, їм надають великі повноваження для стеження. А треба починати із корупції в правоохоронних органах і використанням їх за призначенням.

Проблема полягає ще й у тому, що мобільні оператори перебувають в серйозній залежності від влади - це дуже прибутковий бізнес. Просто так для мобільних операторів відмовитися від "пропозиції" буде не просто, тому вони не будуть чинити особливого спротиву. Бо можуть втратити ліцензію. Тому, якщо і буде спротив, то не від операторів.

А от суспільство про це не знатиме, поки стеження і прослуховування не торкнеться окремо кожного громадянина, як це іноді буває із певними політиками та журналістами. Саме вони першими вказують на проблему та надають прямі докази. У цій ситуації саме суспільство повинне вимагати комплексної реформи правоохоронної та судової систем.

Наразі правоохоронні органи в Україні і так серйозно впливають на політичну ситуацію, використовуються політиками. Їх використовують для тиску, для участі в політичних заходах. Взяти б хоча би події 18 травня. Усе це давно існує, а зараз влада намагається надати цьому обрамлення.

Скоріше за все, опозиція буде боротися проти цього, але їй буде важко мобілізувати сили, бо знання про це не носять масовий характер. Можна мобілізувати сили щодо київських виборів, бо всі про це знають, або на захист результатів на виборах. А як можна мобілізувати сили на захист від прослуховування громадян, коли про це формально ніхто не знає?

Зараз ви читаєте новину «Легалізація прослуховування мобільних телефонів узаконить політичну роль міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути