вівторок, 04 липня 2017 16:53

За кібератакою Petya.A стоїть російська компанія Lucky Labs

За кібератакою Petya.A стоїть російська компанія Lucky Labs
Організатором масштабної хакерської атаки, яка нещодавно почалася в Україні, виявилася російська компанія, яка тісно співпрацює зі спецслужбами Російської Федерації. Фото: Информ-UA

Організатором масштабної хакерської атаки, яка почалася в Україні, а потім сталася в 64 країнах, виявилася російська компанія Lucky Labs (Лаки Лабс), яка тісно співпрацює зі спецслужбами Російської Федерації.

Як стало відомо з достовірних джерел в органах національної безпеки і боротьби з кіберзлочинністю в справі, внесеній в ЕРДР під номером 22017000000000021, фігурують акціонери Lucky Labs, Сергій Токарєв і Рустам Гільфанов, пише from.ua.

Експерти з відділу з кібербезпеки схиляються до того, що зазначені особи надали ресурси для розгортання вірусу і доставки його носіям для ураження мереж Укрпошти. Встановлено, що раніше співробітники Lucky Labs отримали доступ до мереж стратегічних служб, зокрема Укрпошти, і використовуючи свої технічні ресурси і отримані дані, фахівці компанії провели зараження мереж і забезпечили поширення вірусу.

Передбачувана мета даної атаки - дискредитація президента України Петра Порошенка, нівелювання його досягнень у сфері державної політики і реформування, а також іміджевий удар всієї правоохоронної системи напередодні державного свята - Дня конституції України.

Варто відзначити, що, як повідомляють джерела в органах національної безпеки, подібний символізм подобається Володимиру Путіну. У той же час, правоохоронці не виключають наявність й інших мотивів у кіберзлочинців.

Раніше Lucky Labs знайшла популярність в результаті скандалу пов'язаного з організацією нелегального грального онлайн-бізнесу. Даний факт був встановлений правоохоронними органами України ще в квітні 2016 року.

Крім цього, Служба безпеки України підозрює компанію та її акціонерів у спонсоруванні терористичних організацій ДНР/ЛНР.

У зв'язку з цими звинуваченнями, а також потенційною загрозою національній безпеці України, рішенням Ради національної безпеки і оборони, а також відповідним Указом президента України, в жовтні 2016 року компанія Lucky Labs була включена до списку санкцій під номером 666. Фактичні акціонери Lucky Labs, якими є Сергій Токарєв, а також брати Роман і Рустам Гільфанова, громадяни Росії, також потрапили під санкції.

В даний час вже розпочато 23 кримінальних виробництва за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи як державних, так і приватних установ, організацій і підприємств. Ще за 47 фактами вирішується питання про внесення відомостей в ЕРДР.

У тому числі правоохоронні органи активно працюють над встановленням причетності Lucky Labs до кожного із зазначених епізодів, щоб в майбутньому залучити до відповідальності представників компанії.

Зараз ви читаєте новину «За кібератакою Petya.A стоїть російська компанія Lucky Labs». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути