Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2016 09:58

Вчені виявили сліди найдавнішого кисню на Землі

Вчені виявили сліди найдавнішого кисню на Землі

Міжнародна група дослідників під керівництвом професора Роберта Фрея виявила сліди перших кисневих процесів, що відбувалися 3,8 млрд років тому. Дослідження опубліковано в журналі Scientific Reports.

Вчені вивчили зразки залізистих порід формації Ісуа в Гренландії, вік яких досягає 3,7-3,8 млрд років. Зразки є морськими відкладеннями з шарами діоксиду кремнію і гідроксидів заліза. При цьому на хімічний склад осадових порід вплинули окислювально-відновні процеси, які відбувалися у древньому океані і залежали, в свою чергу, від обмінних процесів між гідросферою, атмосферою і суходолом.

Також дослідники детально вивчили мінеральний склад осадових порід, щоб виключити вплив на ізотопний склад вторинних гідротермальних процесів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи знайшли в космосі кисень, "прихований" космічним льодом

Результати дослідження продемонстрували невелике зміщення співвідношення ізотопів хрому в бік важчого ізотопу 53Cr. Це означає, що певна кількість атмосферного кисню з'явилася на Землі ще 3,8 млрд років тому, під час архейського еону. Поки що важко визначити точний вміст кисню в атмосфері в той час. Учені вважають, що в цьому середовищі могли існувати примітивні фотосинтезуючі організми.

Приблизно 2,4 млрд років тому відбулась глобальна зміна складу атмосфери Землі, відома як киснева катастрофа. Її результатом стала поява великих концентрацій вільного атмосферного кисню.

Нагадаємо, у Києві художник показав як насправді виглядає кисень.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили сліди найдавнішого кисню на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути