четвер, 08 червня 2017 16:43

"У нашому музеї все можна брати в руки": 10 найцікавіших експонатів "Експериментаніума"
7

"У нашому музеї всі експонати можна брати в руки. Перевіряти, як вони працюють та експериментувати з ними, - каже Олег Стасюк, заступник дирeктора з наукового розвитку музею популярної науки і техніки "Експериментаніум". - Кожен із понад 200 експонатів наочно демонструє закони фізики: оптику, механіку, магнетизм, акустику, біологію та роботу інших механізмів.

В "Експериментаніумі" наука стає простою і доступною, без складних формул і термінів. Лише наочні приклади. У музеї можна і навіть потрібно: бігати, кричати, гратися і експериментувати. У нас працюють молоді екскурсоводи, дипломовані фізики і хіміки, які люблять свою роботу".

Олег Стасюк називає 10 найцікавіших експонатів і приладів музею.

1. Новий експонат, який ми відкрили для відвідувачів цієї весни Sandbox. Це інтерактивна пісочниця, де з допомогою проектора і сенсорного контролера на піску можна побудувати топографічну карту. Повірте, така пісочниця це мрія не лише кожної дитини. Вона не залишить байдужим жодного дорослого. Власними руками з допомогою піску можна формувати рельєфну карту, на якій будуть зображені гори, рівнини, западини, заповнені водою.

Автор: experimentanium.com.ua
  Інтерактивна пісочниця "Sandbox"
Інтерактивна пісочниця "Sandbox"

2. 3D-принтер - пристрій, який з допомогою пошарового створення, виробляє фізичні об'єкти за цифровою 3D-моделлю. З допомогою 3D-принтера можна створити, що завгодно. Від брелока для ключів до всіх деталей будинку і людських органів. Потрібно лише правильно запрограмувати принтер.

Автор: experimentanium.com.ua
  3D принтер
3D принтер

3. Кабіна пожежної машини. В автівці усе в робочому стані. Можна сісти за кермо і "поганяти": натискати всі кнопки, переключити передачі, вдавити педалі до самої підлоги. Малеча обожнює цей експонат і забігає туди цілими групами.

Автор: experimentanium.com.ua
  Кабіна пожежної машини
Кабіна пожежної машини

4. Криві дзеркала. Тут можна кривлятися, сміятися, а також познайомитися з одним із розділів фізики – оптикою.

Автор: experimentanium.com.ua
  Криві дзеркала
Криві дзеркала

5. Чорна діра. Вона є не лише у космосі, а й в "Експериментаніумі". Тут кожен зможе власноруч, на прикладі кількох монет, перевірити з якою силою планети обертаються навколо Сонця і на практиці зрозуміти, що таке Чорна діра.

Автор: experimentanium.com.ua
  Чорна діра
Чорна діра

6. Плазмова куля. На перший погляд здається, що це не інакше, ніж магія. Насправді, це просто фізика. Ви зможете стати володарем блискавок, що живуть в плазмовій кулі Ніколи Тесла. Для цього лише треба її торкнутися.

Автор: experimentanium.com.ua
  Плазмова куля
Плазмова куля

7. Баланс води – чудо-кабіна, де можна виміряти свої зріст, вагу та рівень води в організмі.

8. Велогенератор. У "Експериментаніумі" є тренажер "2 в 1". Тут можна їхати на велотренажері і виробляти електроенергію одночасно.

9. Водний смерч. Якщо раніше подібне явище ми могли бачити лише по телевізору, то в "Експериментаніумі" ви власноруч можете його створити і зблизька помилуватися неймовірно красивим явищем.

Автор: experimentanium.com.ua
  Водний смерч
Водний смерч

10. "Тест на стійкість рук". Це чудовий спосіб перевірити свою увагу і нервову систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 унікальних музеїв України, в які варто сходити

Крім постійної експозиції у музеї проводять науково-розважальні шоу, присвячені фізиці та хімії. Організовують для школярів інтегровані уроки, фізичний та хімічний гуртки. А під час шкільних канікул діють дитячі табори.

Музей почав діяти у вересні 2012 року у Києві на Подолі.

Зараз ви читаєте новину «"У нашому музеї все можна брати в руки": 10 найцікавіших експонатів "Експериментаніума"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути