Ексклюзиви
понеділок, 17 вересня 2018 07:26

Створили медичного робота-павука

Американські інженери створили роботизованого медичного павука-павлина.

Розробка повністю м'яка, а розмір становить близько трьох сантиметрів. Він рухається за допомогою системи мікрофлюїдних каналів і камер, передає Advanced Materials.

  Інженери створили м'якого робота-павука. Фото: politeka.net
Інженери створили м'якого робота-павука. Фото: politeka.net

"Для роботів, які взаємодіють з людьми пред'являють більш високі вимоги. Робот має бути м'яким, щоб не травмувати людину. Це складна проблема для інженерів, тому що крім корпусу, який легко зробити, такими мають бути і інші компоненти", - каже інженер Роберт Вуд з Гарвардського університету. Вони створили повноцінного робота з багатьма елементами, які рухаються і змінюють колір з використанням тільки м'яких матеріалів.

  Інженери створили м'якого робота-павука. Фото: politeka.net
Інженери створили м'якого робота-павука. Фото: politeka.net

Робот створений з 12 шарів прозорого силіконового еластомера. Створювали в кілька етапів.

"Спочатку за допомогою літографії в кожному шарі створили мікрофлюїдну структуру. Після цього з листа еластомера з нанесеними каналами вирізали необхідну форму, а потім суміжні шари послідовно склеїли. Робот вийшов схожим на паука-павлина. Тому в ньому передбачені два типи каналів, один з яких відповідає за рух частин, а інший - за зміну кольору. Для руху в слоях створили тонкі канали для доставки повітря, а в місцях згибів зроблені більш широкі камери. Крім того, в робота є канали, в які подаються фарбована рідина. Канали для кольорової рідини передбачені в брюнеті робопаку та його "очах", - каже інженер.

  Інженери створили м'якого робота-павука. Фото: politeka.net
Інженери створили м'якого робота-павука. Фото: politeka.net

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ліжку з секс-роботом: як створюють ляльки для дорослих

Інженери передбачили в роботі можливість фіксувати рухомі частини, наприклад, ноги, і перетворили їх в структурний елемент. Для цього в канали потрібно подати не повітря, а рідкий полімер. У цьому випадку потрібно заставити частину робота згорнутися на потрібний кут, а потім облучити його ультрафіолетом, після чого ця частина твердіє.

За словами інженерів, робота можна використовувати для м'яких медичних ендоскопів та різних інструментів для мікрохірургії, з якими операційні втручання стануть менш травматичними для пацієнтів.

Створили робота, який підтримує власника оплесками. Розробка належить японському дизайнеру Масато Такахаші. Він назвав його Big Clapper. Пристрій, схожий на томат і коштує $4,5 тис. Його мета - підтримувати власника оплесками. Кожна людина протягом життя переживає відчуття недооціненості або дефіцит уваги, і саме для вирішення цієї проблеми було створено Big Clapper.

Зараз ви читаєте новину «Створили медичного робота-павука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути