понеділок, 17 грудня 2018 18:30

Німеччина хоче створити зброю для перехоплення новітніх ракет

Німеччина хоче створити зброю для перехоплення новітніх ракет
Німеччина хоче створити зброю для перехоплення російських ракет "Іскандер" / фото: втв

США і Німеччина проводять закулісні переговори про передачу доступу до засекреченої комп'ютерної моделі, яка потрібна Берліну для побудови наступного покоління системи протиракетної оборони.

Про це коротко згадано в новому звіті Міністерства оборони ФРН, підготовленого для парламенту. В ньому йдеться про статус масштабної програми з розробки озброєння, пише Defense News.

Без уточнення назви моделі ракет, в документі йдеться про дуже "обмежувальну позицію" уряду США в питанні доступу до чутливого алгоритму для німецької програми розробки Тактичної системи протиповітряної оборони середньої дальності (TLVS).

Питання полягає у "шостому рівні свободи доступу" до симулятора поведінки ракети-перехоплювача, відомого як MSE PAC-3. У своїй найбільш складній формі модель може точно показати, як ракета-перехоплювач буде діяти в умовах ворожої атаки із заданими параметрами.

"Якщо у вас є ця модель, ви будете знати точно: ось що система може, а ось чого вона не може", - сказав неназваний співрозмовник видання, пов'язаний з програмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські БМП підготують до можливого зіткнення з Росією

Впевненість у точності кожного удару ракет-перехоплювачів – ключ до успіху в світі систем ПРО, де дрібні варіації у поведінці можуть мати серйозні наслідки і визначати, чи буде ворожа ракета збита, чи її боєголовка все ж зможе досягти поверхні Землі.

Німеччина будує свою систему TLVS, опираючись на Систему протиповітряної оборони середньої дальності (MEADS) від компанії Lockheed Martin. В свій час її розглядали в якості заміни для ракет Patriot, які виготовляє компанія Raytheon.

У Берліна є доступ до всіх розробок, пов'язаних з компонентами MEDS. Але за чинного доступу система MSE не може дати Берліну прогноз ефективності ракет. Тому що, згідно з нею, пуски повинні здійснюватися лише з установок Patriot, а не MEDS. Тож Німеччина просить у США допомогу.

Минулого літа міністри оборони обох країн обговорили можливість передачі німецьким розробникам хоча б якоїсь частини потрібних їм даних. Голова німецького Міноборони Урсула Фон дер Ляєн пояснила, що програма TLVS – це один з кроків, який доводить готовність Німеччини робити більший внесок у оборону Європи, чого від неї вимагає адміністрація Дональда Трампа. Голові Пентагону Джиму Меттісу цей аргумент здався переконливим.

Словацькі журналісти оприлюднили фото автоколони з бойовими машинами БМП-1 на причепах з українськими номерами. Трейлери з бронею прослідувала Словаччиною з Чехії до України.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина хоче створити зброю для перехоплення новітніх ракет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути