неділя, 04 березня 2018 09:40

Як створювали перший мікрофон

4 березня 1877-го американський винахідник Еміль Берлінер отримав патент на перший вугільний мікрофон. Цю дату вважають Днем народження мікрофона.

Історія створення цього пристрою дуже цікава. Термін "мікрофон" вигадав англійський фізик Чарльз Уітстон у 1827-му. А 1876-го вчений Олександр Белл презентував прототип мікрофона – рідинний передавач. Щоб він запрацював, у трубковий резервуар наливали воду та додавали трохи кислоти. У ній плавала пергаментна діафрагма. До неї приєднували дріт. Коли люди на починала говорити, діафрагма коливалася. Дріт доторкався до води і утворювався звук.

Автор: ostriv.in.ua
  Олександр Белл і рідинний передавач.
Олександр Белл і рідинний передавач.

Інженер Еміль Берлінер захопився пристроєм Белла і вирішив створити щось схоже. Над створенням він працював рік у своєму кабінеті. Там організував невелику лабораторію. Коли вчений вперше заговорив по мікрофону зі своєю домогосподаркою, жінка з переляку викликала поліцію. А сама чекала Еміля зі сковорідкою у руках біля дверей його кабінету. Коли він вийшов, панянка вдарила його по голові.

Берлінер створив вугільний мікрофон. такі пристрої використовують властивість вугільного порошку змінювати опір залежно від сили стиску порошку мембраною, що коливається під дією звукового тиску.

Автор: kp.20minut
  Еміль Берлінер і мікрофон.
Еміль Берлінер і мікрофон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дизельному двигуну 125 років: як це було

Коли Белл дізнався про пристрій американця, подав у суд. Утім отримав негативний результат. Тоді англієць викупив патент Берлінера за $50 тис. А згодом запросив його на роботу у власну компанію Bell Telephone Company. Там Еміль отримав посаду спеціаліста з телефонної техніки. Таким чином конфлікт був вичерпаний.

1 березня 1873 року з'явилася перша друкарська машинка Remington. Родоначальник пристрою, який поставили на серійне виробництво, - американський винахідник Крістофер Шоулз.

Зараз ви читаєте новину «Як створювали перший мікрофон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути