понеділок, 12 серпня 2019 17:04

Як правильно вибирати кондиціонер

Автор: moyo.ua
  Поради експерта, як вибрати кондиціонер
Поради експерта, як вибрати кондиціонер

Потужність кондиціонера можна визначити самотужки за формулою.

З 12 липня в Україну повертається спека. Температура повітря в деяких регіонах досягне +36 градусів вдень. Вночі позначки термометрів не опускатимуться нижче +16. Найчастіше охолодитися в таку погоду людям допомагає кондиціонер. Gazeta.ua розповість, як правильно його вибрати.

Що найважливіше при виборі кондиціонера?

- Варто визначити для чого він знадобиться: обігріву чи охолодження приміщення. Якщо пристрій потрібен лише для охолодження повітря та обігріву до максимум мінус семи градусів, тоді варто брати не інверторні кондиціонери. Їхньою найбільшою перевагою є ціна. Вона стартує від шести тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно вибрати ноутбук для будь-яких потреб: поради експерта

Якщо потрібна ще й функція обігріву, то необхідно купляти інверторний кондиціонер. Особливо актуальним він буде у період осені та навесні. Найбільшою перевагою останніх буде висока енергоефективність. Практично всі покупці обирають інверторні кондиціонери. Вони можуть обігрівати повітря від мінус п'ятнадцяти градусів до мінус двадцяти п'яти.

Як визначити потужність кондиціонера для квартири?

- За формулою. Враховують квадратуру приміщення, кількість людей та техніки. Потужність кондиціонера вимірюється у кіловатах. Якщо кондиціонер обирають для квартири, де регулярно збирається до п'яти осіб, то потрібно сто ват помножити на метр квадратний. Тобто, якщо приміщення має двадцять квадратних метрів, то при множенні на сто ват отримуємо дві тисячі ват. В одному кіловаті маємо тисячу ват. Виходить, що потрібно купити кондиціонер на два кіловати.

Така формула підходить для будь-якого житла?

- Вона годиться для дев'яноста відсотків квартир. Дещо потужнішим потрібно брати кондиціонер, якщо квартира знаходиться на південній стороні і в неї потрапляє багато сонця і тепла. Наприклад, коли є панорамні вікна, або людина мешкає на останньому поверсі в будинку. У таких випадках метр квадратний потрібно множити на сто п'ятдесят - сто сімдесят ват.

Як вирахувати потужність кондиціонера для більших приміщень?

- Формула, наприклад для офісу буде іншою, ніж для квартири. Додається тепло, яке виділяють люди та техніка. Тобто, до стандартного рівняння - сто ват на квадратний метр потрібно додати кількість людей, які помножили на тридцять або сорок ват і плюс електроприлади помножені на кількість тепла, яку вони видають. Остання дорівнює електроенергії, яку споживає техніка. Тобто, якщо ноутбук за годину споживає двісті ват, то за цей період він стільки й видає.

Які є типи кондиціонерів?

- Найпопулярнішим є зі спліт-системою. Вона складається з двох блоків, які з'єднані між собою. Один встановлюють зовні будинку, на стіну, інший в приміщенні. Перший є конденсатором, а другий безпосередньо здійснює обігрів чи охолодження повітря. Така система дозволяє найбільш гучну частину - компресор залишити на вулиці.

Чим відрізняються внутрішні блоки?

- Вони мають різні типи, розміри, дизайн тощо. Так, касетний кондиціонер вмонтовують безпосередньо в стелю і він подає повітря одразу в усі сторони. Його встановлюють по центру приміщення, щоб він забирав гаряче повітря звідти. Такі кондиціонери можна часто помітити на заправних станціях. Проте їх можна монтувати лише тоді, коли стеля вища трьох метрів. Цей тип є дорогим, тому його варто купляти для великих приміщень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкриваємо секрети - Як вибрати ліжко?

Близько дев'яноста відсотків покупців обирають настінний кондиціонер. Він простий у використанні та монтуванні, а вибір кондиціонерів цього типу є найбільшим. Його ціна стартує від п'яти тисяч гривень.

Які є ще?

- Коли людина не бажає бачити жодних блоків у стелі, то купують канальний кондиціонер. Після встановлення покупець бачить виключно решітки. Практично завжди його беруть для дизайнерського ремонту. Однак таке рішення коштує щонайменше вісімнадцять тисяч гривень.

Існують ще підлогові кондиціонери. За своєю структурою вони є схожими з настінними. Проте, якщо із перших потік холодного повітря розходиться вниз по кімнаті, то в другого навпаки. Ціна підлогових кондиціонерів починається від семи тисяч гривень. Також можна знайти і підлогово-стельові кондиціонери. Однак вони є рідкістю і їх чудово замінюють стельові або підлогові прилади.

Чи існують кондиціонери, які не потрібно монтувати?

- Так. Це є другий тип - мобільний кондиціонер. Його встановлюють на землі і він може вільно переміщатися. Працює пристрій від електромережі. Для його монтажу необхідно зробити отвір у стіні чи вікні. Так, нагріте повітря по спеціальній гофротрубі виходитиме на вулицю. Основними недоліками такого типу кондиціонера є сильний шум та скупчення конденсат. Останній теж потрібно кудись виводити, щоб вода не скупчувалась на підлозі.

Чи для кожного виду кондиціонера потрібен зовнішній блок?

- Ні, якщо обрати мульти спліт-систему. У цьому випадку до одного потужного зовнішнього блоку підключається, в залежності від виробника, 5 або 7 внутрішніх блоків. Кожен блок може різнитися як потужністю так і типом. Мульти спліт-системи є відмінним рішенням, коли немає достатньо місця, щоб розмістити декілька зовнішніх блоків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найшвидший електромотоцикл українського виробництва доправили у США

Так, якщо людина має п'ять кімнат і у всіх хоче поставити кондиціонер, то їй не потрібно до кожного внутрішнього блоку встановлювати по зовнішньому. Їх всіх об'єднає єдиний конденсатор, який знаходиться на вулиці. Такий кондиціонер існує і з двома вентиляторами. Найбільшим недоліком такої системи є висота зовнішнього блоку. Вона може сягати до півтора метра.

Крім основних функцій нагрівання та охолодження, кондиціонер має інші додаткові опції: осушення, вентиляцію, автоматичний режим, іонізацію і зміну напрямку потоку.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно вибирати кондиціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути