середа, 19 липня 2017 15:51

Інвестувати не у програми, а в людей: експерт розповів, як уберегтися від майбутніх кібератак

Інвестувати не у програми, а в людей: експерт розповів, як уберегтися від майбутніх кібератак
Програмісти очікують на нову хвилю вірусних атак Petya.A Фото: Вести

Програмісти очікують на нову хвилю вірусних атак. Кажуть, вона буде більш руйнівна.

"Цього разу нам пощастило. Ті, хто нас атакували вірусом Petya.A, були спроможні завдати Україні значно більшої шкоди за більш глибокого та грамотного планування своїх дій. Проблема у тому, що державні підприємства зазвичай економлять на професійних системних адміністраторах і на самій інфраструктурі. Вони часто використовують не тількі вразливе програмне забезпечення, але й людей, які не вміють або лінуються вчасно поновлювати це програмне забезпечення", - переконаний директор компанії-провайдера NetAssist Максим Тульєв.

Кількіть та якість атак невдовзі зросте. На підході — напад на наявні вразливі місця мережі інтернет (протоколи BGP, DNS). А в країні не роблять нічого для захисту цих систем, впевнений експерт.

"Ніхто навіть не починає нічого робити, щоб виправити ситуацію і уберегтися від наступних атак. Потрібно винаймати грамотних IT-спеціалістів та прислухатися до їх порад. Необхідно проводити регулярні зовнішні аудити безпеки (бажано двічі на рік). Варто розуміти, що в цьому світі не існує диво-пігулки від кібератак. Не можна поставити той чи інший софт, який зробить наші системи невразливими", - говорить Максим Тульєв.

Гроші, які НАТО і ЄС пообіцяли виділити на захист України від кібератак, краще вкладати не в програми, а в людей.

"Будь-яка, навіть найсучасніша система, без постійного нагляду, оновлення та роботи з користувачами - не дасть результату. Світ змінюється вкрай швидко. Стежити за всіма змінами, корегувати і поновлювати систему нині може тільки людина. Грамотний адміністратор завжди знає, як захиститись від вірусів. Він вчасно робить резервні копії, стежить за підозрілими діями користувачів та пояснює їм, чого можна, а чого не можна робити. Інформаційна війна - це живий процес, що постійно рухається та змінюється. Бути у безпеці можна тількі тоді, коли на підприємстві та поруч працюють грамотні системні адміністратори, а персонал виконує їх вказівки, - каже IT-фахівець.

Вірус Petya.A вперше вразив українські комп'ютери 27 червня. У групі ризику: комп'ютери й автоматизовані мережі під управлінням операційної системи Microsoft Windows і організації, де використовують бухгалтерську систему M.E.Doc. Вірус шифрує файли користувачів. За розшифрування вимагає - $300 у електронній валюті біткойн.

Першими під атаку потрапили кілька українських банків, різні державні та комерційні підприємства. Серед них - Укрпошта, Укренерго, Київенерго, мережі заправних станцій WOG, аеропорт "Бориспіль", Укртелеком, "Нова пошта", Ощадбанк та Кабінет міністрів України.

Зараз ви читаєте новину «Інвестувати не у програми, а в людей: експерт розповів, як уберегтися від майбутніх кібератак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути