Ексклюзиви
середа, 19 вересня 2018 11:07

Екіпаж з трьох тварин - полетіла перша повітряна куля
6

Сьогодні, 1783 року від Землі відірвалася перша в світі повітряна куля братів Етьена і Жозефа Монгольф'є. Кулю наповнювали гарячим повітрям, завдяки чому вона підіймалась угору. На її борту були тварини.

  Джозеф Мішель Монгольф'є. Фото: Вікіпедія
Джозеф Мішель Монгольф'є. Фото: Вікіпедія

В 1709 році бразильський церковник Бартоломей де Гусман зробив кулю заповнену нагрітим повітрям, що здійнялася посеред кімнати в Лісабоні. Також існують твердження, що він побудував кулю, яка називалася Passarola і зробив спробу здійнятися на ній із замку Святого Георгія в Лісабоні, і приземлився в кілометрі від нього. Це твердження зазвичай не признається істориками з авіації за межами португальськомовного співтовариства, зокрема, міжнародною федерацією повітроплавання.

Ознайомившись з роботами інших учених, брати Монгольф'є збиралися експериментувати з газами, що наповнюють оболонки, які називали "аеростатичними машинами". Вони були впевнені, що причиною підйому хмар є електризація. Уподібнюючи їм свої машини, наповнювали оболонки продуктами горіння мокрої шерсті, бо вона відповідала хімічному складу хмар, і соломи.

  Жак-Етьєнн Монгольф'є. Фото: Вікіпедія
Жак-Етьєнн Монгольф'є. Фото: Вікіпедія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший дирижабль розібрали на запчастини для техніки

Спочатку оболонки були прямокутними, потім круглими і лише пізніше їх почали витягувати донизу. Під час дослідів декілька паперових оболонок відлетіли, і носилися над містом. Ці "втечі" наштовхнули одного з братів на думку про цілеспрямований політ кулі. Другий брат підхопив її і розвинув.

Першу модель майбутнього аеростата брати змайстрували в 1782 році. Це була невелика куля з шовковою оболонкою, із отвором унизу. Під отвором брати палили папір, повітря всередині кулі прогрівалося, і модель піднімалася до стелі приміщення, в якому проводився експеримент.

Потім брати зробили декілька оболонок великих розмірів і запускали кулі на відкритому повітрі. Перша публічна демонстрація польоту безпілотної повітряної кулі з оболонкою з грубого льняного полотна, обклеєного папером, відбулася 5 червня 1783 року у французькому місті Анноне.

  Запуск першої пілотованої повітряної кулі, створеної братами Монгольф'є. Фото: Вікіпедія
Запуск першої пілотованої повітряної кулі, створеної братами Монгольф'є. Фото: Вікіпедія

Апарат досяг висоти близько 1,8 тис. м. У другий політ, що відбувся 19 вересня того ж року, аеростат відправився з "екіпажем" – бараном, півнем і качкою. 21 листопада аеростат з двома чоловіками пролетів над Парижем. Це був перший в історії політ людини на літальному апараті.

2 липня 1900 року відбувся перший вдалий політ дирижабля моделі LZ-1. Його сконструював відставний пруський офіцер Фердинанд фон Цеппелін. "LZ 1" мав довжину 128 м і балансував шляхом переміщення ваги між двома гондолами. На ньому встановили два двигуни Даймлер потужністю 14,2 к.с.

Зараз ви читаєте новину «Екіпаж з трьох тварин - полетіла перша повітряна куля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути