Ексклюзиви
середа, 27 листопада 2019 16:51

Біткоін - це експеримент, який все ще триває: експерт розповів про перспективу криптовалюти і е-гривні

У мережі зафіксовано найбільший грошовий переказ в біткоінах - 112 027,29 BTC. Це сума понад 900 млн. доларів. Комісія склала менше 4 доларів. Відправник і одержувач невідомі. Повну анонімність транзакцій і відкритість даних, а також захищеність системи забезпечує технологія блокчейн.

У технологічному середовищі до біткоіна неоднозначне ставлення. Його називають, як цифровим золотом, так і експериментом, який все ще триває. У той же час з'являються нові біржі, децентралізовані ринки і реєстри управління записами.

Новостворене Міністерство цифрової трансформації України планує легалізувати криптовалюту і знайти способи регулювання цього ринку. Запускає свою цифрову валюту - е-гривню.

Про особливості використання цифрової валюти і технології блокчейну Gazeta.ua розповів засновник проекту #HACKATHONHUB, власник та керівник IT-компанії Gliesereum Ukraine Павло Чабанов.

Автор: #HACKATHONHUB
  На відміну від е-гривні, гарантом надійності криптовалюти є непереможна математика - Павло Чабанов
На відміну від е-гривні, гарантом надійності криптовалюти є непереможна математика - Павло Чабанов

Про що говорить факт такого великого грошового переказу біткоінів?

Швидше за все, учасник біткоін-спільноти готувався до масштабної маніпуляції над ринком. Можливо, власником адреси, з якого був зроблений переклад, є держава. Якщо така кількість валюти потрапить на ринок, то це дуже сильно його трусне. Учасник може продати свої біткоіни за критично низьку ціну і тим самим знизити вартість всіх криптовалют, які прив'язані до біткоіна.

Також факт транзакції говорить про те, що біткоіни, як криптовалюта, стрімко розвивається. Це відбувається за рахунок його спільноти. Учасники взаємодіють між собою за правилами, які з'явилися за час існування цієї криптовалюти. Така позитивна динаміка дає біткоіну реальний шанс на зміцнення.

Не відомо, що станеться, коли ринок переповниться і кількість біткоінів досягне своєї межі. Валюта може знецінитися або злетіти в ціні. Саме через обмеженість ресурсів біткоіни називають цифровим золотом.

Біткоіни будуть розвиватися за рахунок нових домовленостей учасників кріптоспільноти між собою. Наприклад, вже сьогодні в декількох ресторанах Києва, таких як Pesto Cafe і Mister Twister можна розплатитися біткоінами. Просто тому, що учасники так вирішили.

Існує думка, що біткоін – це експеримент. Чому так вважають?

Криптографія використовується для проведення електронних платежів з 1990-х років. Вже існують десятки тисяч різновидів криптовалюти. Найпопулярнішими на даний момент є Bitcoin, Ethereum і XRP. Всі криптовалюти прив'язані до батьківської - біткоіна. Його вартість постійно змінюється, оскільки визначається тільки попитом учасників вільного ринку кріптоспільноти. І великими учасниками, які можуть знижувати або підвищувати вартість за рахунок вливання в ринок великих сум.

Біткоін був створений в 2009 році. Він з'явився в репозиторії на GitHub і застиг. Це був прямий контакт цифрових об'єктів в вигляді токенів - облікового запису. У технічному середовищі не було розуміння цінності криптовалюти. Багато років після цього користувачі всього світу тестували біткоіни. Пробували майнити - брати участь в створенні біткоінів.

Творець біткоіна досі не відомий. Вихідний код був доданий в систему від імені ніку "Сатоші Накамото". Ніхто не знає кому він належить. Перша адреса в блокчейн-системі, на якій лежить велика сума біткоінів не активна з моменту створення. Вся ця загадковість вказує на те, що біткоін був створений штучно як експеримент. Мета цього експерименту до сих пір не відома. Він все ще триває.

У мережі може бути створено обмежену кількість біткоінів - не більш 21 млн. Для того щоб дійти до фінальної точки знадобиться ще кілька років.Мій прогноз щодо перспектив розвитку біткоіна такий - світове співтовариство визнає безпечну децентралізовану систему управління економікою. І далі все, що буде відбуватися в світі грошей буде відбуватися відкрито, але без ідентифікації учасників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники Укрзалізниці майнили криптовалюту на роботі

Які переваги та недоліки біткоіна ви б виділили?

Головний мінус - відсутність певної встановленої вартості. До недоліків також належать ваговитість. І тривалість виконання операцій, яка постійно зростає. Це пов'язано з тим, що алгоритм криптовалюти стає складніше і машині потрібно більше часу на обробки, щоб підтвердити його. Зараз час тривалості транзакції становить в середньому від 20 хвилин до однієї години.

Переваги біткоіна лишаються незмінними. До них відносяться захищеність, анонімність даних, децентралізованість та відсутність регулювання системи. Математики з усього світу підтвердили це через перевірку формул і алгоритмів. Тому стався стрибок популярності біткоіна, який до цього був нічого не вартий.

Уявіть грошові відносини, в яких немає центрального контролюючого органу. Учасники знають про те, що знаходиться на рахунку у кожного. Але вони не ідентифіковані, і тому - захищені. Імовірність хакерських атак, спрямованих на викрадення коштів, зведена до мінімуму. Це і є біткоіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біткоїн підскочив у ціні

У чому різниця між криптовалютою і цифровою валютою?

Криптовалюта є різновидом цифрової валюти. Ключова різниця між ними в тому, що перша є децентралізованою і управляється більшістю учасників спільноти. А друга - центральним органом. Її випуск і обіг здійснюється платіжними системами і регламентується банками і державою.

Е-гривня буде саме цифровими грошима, а не криптовалютою. Оскільки контролюватиметься органами влади.

Історично цифрова валюта існувала до появи біткоіна. Наприклад, WebMoney і безліч електронних грошових одиниць для використання в іграх. Але до них не було довіри через наявність централізованого органу, який управляє балансом користувачів. Такий орган може оштрафувати вас і списати кошти, стягувати відсоток за транзакції. Або заблокувати ваш баланс.

Чому криптовалюта викликає більше довіри?

Тому, що користувачі покладаються не на стабільність державної фінансової установи, а на математичну формулу у вигляді криптоелептичних функцій. Така функція приймає в себе певні дані на перевірку, валідує їх по відношенню до заявників і повертає позитивний або негативний результат. Тобто повідомляє чи створена нова одиниця і чи належить вона тобі.

Всі сучасні криптовалюти побудовані на основі принципу децентралізованої бази даних - блокчейну. Чим більше вузлів - тим стабільніше система. І саме тому їй довіряють. Таку базу даних неможливо зламати, на відміну від електронних систем або цифрових валют, якими управляє один держорган. У цифровому світі кожен, хто розумніший за тебе, може тебе обдурити. Наприклад, зайти в електронний реєстр і переписати твоє майно на себе. Або списати твої кошти.

На відміну від е-гривні, біткоін-систему неможливо зламати, бо вона заснована на децентралізованій технології блокчейн. Гарантом надійності біткоіни, на відміну від е-гривні, є непереможна математика, а не репутація певної фінансової установи.

Як використання криптовалюти регулюється державами?

Криптовалюта легалізована в багатьох країнах світу. Серед них Сполучені Штати Америки, Японія, Великобританія, Канада, Австралія, Данія, Фінляндія, Швеція, Південна Корея, Мальта і Нова Зеландія. Кожна з них має своє правове поле та встановлює правила поводження з криптовалютою в державі.

Але насправді регуляторної політики в цифровому світі не існує. Ти зараз можеш зайти в інтернет за будь-якою адресою і дивитися порно, вбивства - все що завгодно. Це може зробити дитина. Повністю виключити таку можливість не можна.

Тому на даному етапі криптовалюта, як сутність, несумісна з державою. Оскільки держава - централізована система. Її головна роль - регулятор. А криптовалюта децентралізована і не регульована.

Зараз покупка і продаж чого-небудь за криптовалюту є незаконною. Оскільки відбувається на винятковій основі домовленостей учасників ринку. А криптовалюта не має єдиної вартості. Її визначає попит.

Біткоіни на сьогоднішній день неможливо повністю взяти під контроль. А якщо в найближчому майбутньому це вийде - цінність цієї криптовалюти впаде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд змусив творця біткоїну виплатити $4 млрд компенсації

Як криптовалюта впливає на розвиток цифрової економіки?

Тільки з появою біткоіна вона виникла. Захищена система з відкритими, але конфіденційними даними, в якій всі учасники один одному довіряють. Це новий світ, в якому не потрібен банк, щоб зберегти свої гроші.

Досвід біткоіна довів, що спільноті можна довіряти тільки якщо взаємодія в ньому заснована на математиці, а людський фактор повністю усунутий. Згідно з дослідженнями, потрібно 20 тисяч років, щоб обчислити приватний ключ власника адреси в біткоіни-системі. Що підтверджує неможливість хакерських атак.

Криптовалюта зараз є експериментальним цифровим інструментом. Він ніяк не змінив економіку і не зробить цього, тому що суспільству потрібен регулятор у вигляді держави.

Більшість держав зараз не хочуть визнавати криптовалюту. Але прийде такий час, коли потрібно буде зробити вибір. І швидше за все їм стане визнання криптовалюти на офіційному рівні. Оскільки розвиток біткоіна і його спільноти неможливо зупинити. Це самодостатній організм. Крім того, інтернет - це світ без кордонів. Рано чи пізно в ньому повинна була з'явитися валюта без кордонів. Ним став біткоін.

Чи можлива повна автоматизація економіки, права та адміністративних громадських процесів за рахунок блокчейн-технології?

Якби електронний документообіг був побудований на блокчейні, всі бюрократичні процеси були б скасовані. Для того, щоб передати майно у власність від одного учасника до іншого потрібно було б зробити лише один переказ. Необхідність в підтверджуючих документах назавжди б зникла.

Електронні державні реєстри, наприклад, з видачі актів на землю, можуть працювати в децентралізованій базі даних. Зробити це можливо, але держава до цього не готова і не зацікавлена. Оскільки втратить гроші, які стягує зараз в сфері електронного документообігу за те, що є гарантом системи.

За рахунок біткоіна і блокчейн-технології можна так автоматизувати економіку, що людям взагалі не потрібно буде доторкатися до грошей. Всім керуватимуть децентралізовані Peer-to-Peer мережі.

Ми зможемо просто жити і займатися улюбленою справою. А децентралізовані бази, математика і співтовариство будуть підтверджувати, що ти виконуєш таку роботу. Вона стільки-то коштує і тобі повинні за неї заплатити. А якщо кошти не надійдуть - ти не виконаєш роботу. За допомогою такого інструменту, як біткоін, можна автоматизувати і гарантувати все.

Це - наше майбутнє. Можливо, воно настане не скоро - році в 2050-му. Але це неминуче станеться. Бізнес змінить свій вектор і структуру. Регуляторів не залишиться, як і способів маніпулювання фінансами. Економіка стане надстабільною. Люди будуть розуміти яка чому ціна, і чому вона така.

Єдине, що для цього потрібно - правильно сформувати законне поле і автоматизувати процеси на основі блокчейн-технології. Такий світ буде повністю відкритий. Нічого неможливо буде приховати. Якщо ти скоїв злочин - цей запис залишиться в твоєму профілі назавжди.

Які ризики в тому, щоб автоматизувати всі процеси з допомогою блокчейн-технології? Чи є чого боятись?

Фільми жахів про можливі сценарії розвитку людства багато років транслюють нам, що повністю автоматизовані системи - абсолютне зло. Але це не більше, ніж масове соціальне залякування. З метою стримати розширення спільнот, які підтримують ідеї криптовалюти і автоматизації. Поки держава намагається знайти способи регулювання та утримання впливу в руках органів влади.

Ці хоррори побудовані на ідеї, що в повністю автоматизовану систему вкрадеться людський фактор і з цієї причини система всіх знищить. Але в блокчейн-технології це апріорі неможливо. Інакше біткоін-система вже давно була б зламана і стерта.

Влада Нової Зелендії офіційно дозволила виплачувати зарплати криптовалютою. Як зазначається, в країні криптовалюти прирівняли до основних форм виплат.

Зараз ви читаєте новину «Біткоін - це експеримент, який все ще триває: експерт розповів про перспективу криптовалюти і е-гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути