субота, 18 травня 2019 10:02

Як вибрати вживаний велосипед - 8 порад

Найважливіше при виборі вживаного велосипеда, шукати пошкодження та дефекти.

При виборі старого велосипеда варто звертати увагу не тільки на ціну, але й на технічні характеристики. Gazeta.ua підкаже, як обрати вживаний велосипед і на які деталі потрібно звертати найбільшу увагу.

1. Зовнішній вигляд: велосипед повинен мати мінімум подряпин

Якщо певні "затертості" не становлять серйозної загрози роверу, то тріщини - навпаки. Найчастіше їх можна помітити на рамі в місці рульової колонки та підседільному штирі у районі зварювального шва. Є велика ймовірність, що такий велосипед доведеться скоро зварювати, щоб уникнути несправності. А це додаткові та значні витрати. На сталевій рамі варто звернути увагу на іржу та стан фарби.

2. Вилка: у її ніг повинно бути покриття

Насамперед варто перевірити працездатність всіх перемикачів і регуляторів, а також хід вилки. Він має бути дуже плавним. Дізнатися про справність ніг допоможе покриття. Якщо у штанів воно уже стерлось до металу, то вона не в найкращому стані.

Автор: Велотурист
  "Ноги" вилки повинні мати фарбу
"Ноги" вилки повинні мати фарбу

3. Гальма: під час їзди вони не повинні скрипіти

Найпростіший спосіб перевірити їх справність - проїхатися на велосипеді. Важливо не тільки щоб вони були справними, але й не видавали жодних звуків, особливо поскрипувань. Якщо таке відбувається під час їзди, тоді може бути дві причини: погане налаштування або погнутий гальмівний ротор. У першому випадку достатньо правильно налаштувати. У другому його доведеться змінювати.

4. Обід: без дефектів він являє собою плоске та рівне коло

Найпоширенішими вадами є "вісімка" та "яйце". Перший виникає, коли обід перестає бути плоским або його частина не збігається з площиною обертання. Другий коли якась його частина знаходиться ближче до центру, ніж інші. Щоб перевірити чи такі дефекти були раніше і їх поремонтували, потрібно випробувати спиці на міцність. Вони повинні бути рівномірно натягнуті.

Автор: Allbiz
  Обід без дефектів являє собою плоске та рівне коло
Обід без дефектів являє собою плоске та рівне коло

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-8 правил безпечної їзди на велосипеді

5. Втулки: якщо під час їзди велосипед вібрує, значить вона зношена

У процесі експлуатації кріплення колеса послаблюються і його може люфтити. Тобто, між деталями утворяться надто великі щілини і велосипед вібруватиме або видаватиме непритаманні звуки, наприклад стукіт.

Щоб визначити справність можна похитати його з права на ліво. Якщо втулка рухається, незважаючи на міцну фіксацію вісі, вона вже зношена. Також можна перевернути велосипед і покрутити колесо, якщо воно "ходить" чи рухається ривками, тоді втулка погана.

6. Ланцюг: його варто доглядати після кожної поїздки

Дефекти у цих місцях є найпоширенішими. Якщо попередній власник не слідкував за ланцюгом, вчасно не змащував його, то великий шанс, що ланцюг розтягнеться і почне заломлювати зірки. Такий компонент найкраще одразу ж поміняти. До того ж, новий ланцюг коштує недорого від 150 грн.

Автор: Інтернет магазин Білосніжка
  За ланцюгом потрібно доглядати після кожної поїздки
За ланцюгом потрібно доглядати після кожної поїздки

7. Каретка: якщо похитати шатуни, то каретка не повинна люфтити

Щоб перевірити стан на дефекти, необхідно скинути ланцюг і покрутити педалі. Якщо під час такого заняття чути будь-які сторонні звуки, значить, з кареткою є проблеми. Так, вона скоро почне люфтити.

8. Додатки: щоб не купити крадений велосипед, вимагайте чек або паспорт на нього

Варто добре розпитувати про "зношеність" велосипеда. Чим більше йому років - тим гірше. Така ж схема і з кілометражем. Потрібно дізнатися, як часто і де велосипед проходив ТО. Так стане зрозуміло чи піклувалися про велосипед. Важливо, щоб його ремонт проводили досвідченні спеціалісти, а не майстер-аматор.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати вживаний велосипед - 8 порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути