Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2018 18:44

145 років тому з'явилася перша друкарська машинка: історія створення
11

1 березня 1873 року з'явилася перша друкарська машинка Remington. Родоначальник пристрою, який поставили на серійне виробництво, - американський винахідник Крістофер Шоулз.

Автор: furfur
 

Історія першої друкарської машинки почалася у червні 1868-го. Тоді Шоулз разом із типографщиком Самуелем Суллі запатентували пристрій Type-Writer. Це був механізм для того, щоб ставити номери сторінок у книгах та номери у банківських білетах. Якось знайомий Шоулза Карлос Гліден запропонував на основі Type-Writer створити машинку, у якій замість цифр і знаків друкувалися б літери та слова.

Автор: hsto.org
  Патент 1868-го
Патент 1868-го

Так, перша машинка складалася зі скляної пластинки, телеграфного ключа у вигляді клавіші та інших частин. На скляну пластину клали папір та вугільну стрічку. Однією рукою рухали папір. Іншою - натискали на телеграфну клавішу з буквами. Таким чином на папері з'являвся відбиток.

Автор: geektimes
  Ранні варіанти друкарської машинки.
Ранні варіанти друкарської машинки.

Машинка мала лише великі літери. А, замість цифр "1" і "0", потрібно було натискати літери "І" та "О". Це були недоліки пристрою.

Протягом 5 років Крістофер Шоулз працював над вдосконаленням машинки. Він створив 3 десятки моделей. Кожна з них мала свої особливості, але потенційні інвестори відмовлялися вкладати кошти у виробництво. Лише 1873-го винахідник презентував пристрій, інвестором якої став глава компанії "Ремінгтон і сини" Філ Ремінгтон. Ця фірма спеціалізувалася на випуску сільськогосподарської техніки.

Автор: geektimes
  Remington №1
Remington №1

З компанією підписали договір на випуск 10 тис. друкарських машинок. У вересні того ж року почали виробництво пристрою. 1 липня 1874-го на ринку з'явилася перша сотня машинок Remington №1.

Автор: hsto.org
  Тестування і налаштування виготовлених машинок:
Тестування і налаштування виготовлених машинок:

Масовий випуск налагодили через 2 роки.

Виробники запустили рекламну кампанію. Зображення Remington №1 з'являлися у каталогах, на листівках та в газетах. Її асоціювали з молодою дівчиною, яка позувала для рекламних постерів компанії. Неофіційно пристрій називали "Міс Ремінгтон".

Автор: hsto.org
  Реклама в газетах.
Реклама в газетах.

Масована реклама тривала протягом півстоліття.

Автор: hsto.org
  Реклама в газетах.
Реклама в газетах.

Виробники меблів почали випускати спеціальні столи, які були призначені для машинки.

Автор: hsto.org
  Спеціальні столи, які були призначені для машинки
Спеціальні столи, які були призначені для машинки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першу друкарську машинку створювали 5 років

Після виходу друкарської машинки нею зацікавилися літератори. Першим, хто випробував пристрій, був Марк Твен. За словами письменника, "Тома Сойєра" він надрукував на Remington №1 1874-го.

Автор: furfur
 

"Я був першою людиною, хто використав друкарську машинку в літературі", писав Твен у своїй автобіографії.

23 лютого 1893 року німецький інженер Рудольф Дізель запатентував дизельну установку. Її назвали "Метод і апарат для перетворення високої температури в роботу". Цій події передували довгі роки праці та експериментів, які Дізель почав проводити ще зі студентських років.

Зараз ви читаєте новину «145 років тому з'явилася перша друкарська машинка: історія створення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути