Ексклюзиви
середа, 04 травня 2016 11:54

138 років тому винайшли фонограф
5

Томас Едісон
Фото: vilingstore
Начерк першого фонографа Едісона
Фонограф Едісона
Фонограф Едісона
Модель фоноавтографа 1859 року

4 травня 1878 Томас Едісон вперше публічно продемонстрував винайдений ним фонограф.

Імпульсом для створення Едісоном фонографа стало бажання зареєструвати телефонні розмови в своїй лабораторії Менло Парк, що у США. Одного разу у телеграфного повторювача він почув звуки, схожі на нерозбірливу мову. Ідея створення машини, яка записує та необмежений час зберігає і відтворює людську мову і музику, була абсолютно новою.

Перші записи представляли собою поглиблення на поверхні фольги, зроблені рухливою голкою. Фольга розміщувалася на циліндрі, що обертається при відтворенні звуку. Вартість всього пристрою склала $18. За допомогою такої техніки вдалося записати слова дитячої пісні.

Публічна демонстрація приладу 4 травня 1878 року зробила Едісона знаменитим. Багатьом відтворення звуку здалося чарами, тому деякі назвали Едісона "чарівником з Менло Парку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британський винахідник зібрав у гаражі літаючий мотоцикл

Протягом 1878 року фонографи демонструвалися на виставках в США і Європі і привернули увагу широкої публіки. Тисячі відвідувачів годинами стояли в черзі, щоб прослухати запис.

Фонограф був улюбленим винаходом Едісона. 40 років він удосконалював конструкцію. За цей час він отримав 80 патентів. Один зі своїх приладів він надіслав в знак поваги Льву Толстому, для запису голосу великого письменника.

Нагадаємо, 18-річний студент київського політеху Михайло Литовченко створив модульну електростанцію, яка виробляє електроенергію з морських хвиль.

Зараз ви читаєте новину «138 років тому винайшли фонограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути