понеділок, 10 травня 2010 18:50

Французький еко-автомобіль проїхав рекордні 4896 км на літрі бензину

Французький еко-автомобіль проїхав рекордні 4896 км на літрі бензину

Переможець чергового екомарафону спонсорованого компанією Shell, пройшов 4896 кілометрів на одному літрі бензину. Зрозуміло, не на звичайному автомобілі: рекордний прототип - розробка французьких студентів.

З 1985 року Shell проводить в Європі захід, здавалося б, протиприродний для нафтового гіганта, - екологічний марафон. З'явившись ще в 1939 році в США як внутрішньокорпоративне змагання між співробітниками науково-дослідної лабораторії, сьогодні марафон перетворився на щорічний фестиваль, головні дійові особи якого - молоді інженери та студенти з двох десятків європейських країн.

У нинішньому, двадцять шостому марафоні взяли участь близько двохсот команд, кожна з яких виставила свій автомобіль, пристосований для максимальної економії палива. Завдання - пройти якомога більшу відстань на одному літрі палива.

З 2005 року нікому не вдавалося перевершити результат, показаний машиною з Цюріха, - 3836 кілометрів. Але цього разу вийшло: автомобіль під назвою Polyjoule, створений французькими студентами з Політехнічного університету в Нанті, в перший день змагань пройшов 4414 кілометрів на одному літрі, а потім поліпшив своє досягнення до 4896 км.

Цей апарат споживає приблизно в 500 разів менше палива, ніж середній легковий автомобіль. Однак, саме це паливо в даному випадку - не бензин, а зріджений водень. Технічні подробиці французи тримають у секреті, але відомо, що силова установка Polyjoule працює за принципом так званих паливних елементів, де в результаті каталітичної реакції з'єднання водню і кисню виробляється електроенергія.

У марафоні взяли участь й більш традиційні автомобілі: наприклад, на другому місці в цьому році виявилася також французька розробка, бензиновий Microjoule, і його результат не набагато гірше - 2821 кілометр на літрі бензину.

Infox

Зараз ви читаєте новину «Французький еко-автомобіль проїхав рекордні 4896 км на літрі бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути