вівторок, 24 січня 2012 13:06

Знайшли яйця динозаврів, відкладені 190 млн років тому

Знайшли яйця динозаврів, відкладені 190 млн років тому

Палеонтологи виявили найдавнішу з відомих на даний момент кладок динозаврів. Стаття вчених з'явилася в Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий виклад наводиться в прес-релізі університету Торонто, співробітники якого брали участь у роботі.

Вік знайдених гнізд становить близько 190 мільйонів років - кладки належать до раннього юрського періоду. Гніздо як мінімум на 100 мільйонів років старше попередніх рекордсменів. Динозаври належать до зауроподів (класу чотириногих динозаврів) роду массоспонділів (Massospondylus).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Антарктиці знайшли останки чотириногого динозавра

За словами вчених, знахідка була зроблена в ПАР недалеко від кордону з королівством Лесото. У цьому регіоні в 1976 році було виявлено кілька яєць массоспонділів. За минулі роки процеси ерозії оголили нові пласти, де в результаті тривалих розкопок були знайдені нові гнізда.

Усього виявили десять гнізд, що містять як мінімум 34 яйця. За словами вчених, яйця діаметром всього 6-7 сантиметрів складені дуже акуратно, швидше за все матір'ю після того, як вона їх відклала. Всередині деяких яєць були виявлені ембріони довжиною близько 20 сантиметрів (для порівняння, доросла особина массосподіла могла досягати 6 метрів в довжину).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ураган у США підняв на поверхню останки динозавра

За словами вчених, вивчення ембріонів стародавніх ящерів допоможе зрозуміти, як жили массосподіли. Примітно, що перша стаття з результатами вивчення ембріонів була опублікована в 2005 році в журналі Science.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли яйця динозаврів, відкладені 190 млн років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути