вівторок, 02 серпня 2011 14:05

Знайшли мережу печер у серці в'єтнамських джунглів

Гігантська мережа печер, знайдена ??два роки тому в серці в'єтнамських джунглів, виявилась настільки велика, що дослідити її від краю до краю не вдалось і досі.

Але вже зроблені знахідки змушують учених говорити про найбільше відкриття в історії спелеології.

2009 року британські спелеологи відкрили прохід у печеру Ханг Сон Донг (Печера гірської річки), що лежить посеред Національного парку Пхонг Нха-Ке Банг. Спочатку її розміри були досить скромними - всього 150 м у довжину і 60 м у висоту, нагадує Daily mail. Однак дві наступні експедиції відкрили проходи вглиб мережі печер та побачили надзвичайну красу, яка не залишить байдужими навіть тих, хто зовсім далекий від спелеології.

Деякі ділянки цього підземного царства настільки великі, що заросли непролазними джунглями, розповідають учасники останніх експедицій. Загальна протяжність відкритої на сьогоднішні частини печер складає 2,5 кілометри. Ширина гірських коридорів біля 100 м, а висота в деяких місцях досягає 240 метрів.

Фотограф з Мюнхена Карстен Петер, майже два тижні провів під землею у складі британсько-німецької експедиції в Печеру гірської річки. Він назвав цей час "справжнім викликом" своєму професіоналізму, адже подорож вимагала від нього максимальної підготовки.

"Я займався фотографією та спелеологічними дослідженнями протягом останніх 35 років і відвідав так багато печер, що збився з рахунку, - розповідає 52-річний Петер. - Але це, безумовно, найунікальніша та найнезвичайніша печера з усіх, що я коли-небудь бачив. Побачити печеру настільки величезну, що всередині неї розмістився цілий ліс, - це було приголомшливо!"

Зараз ви читаєте новину «Знайшли мережу печер у серці в'єтнамських джунглів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути