Ексклюзиви
понеділок, 28 липня 2008 13:39

Знайдений новий спосіб відновлення зору

Спеціальний тип клітини, знайденої британськими біологами, може мати важливу роль в регенерації сітківки і відновленні зору навіть після обширного пошкодження.

Пошкодження, що відноситься до сітківки ока, відповідальне за більшість випадків сліпоти. Завдяки новому дослідженню британських учених з Інституту офтальмології UCL і Біомедичного центру Moorfields з"явиться можливість лікувати хвороби, що пошкодили сітківку, включаючи вікову дегенерацію макули і глаукому.

Фахівці вивчили гліальні клітини в очах людей у віці від 18 місяців до 91 року. Ці клітини мають властивості стволових клітин. Дослідники були в змозі розвинути в пробірці всі типи клітинних нейронів, знайдених в сітківці. Коли було перевірено їхню дію в щурах з хворими сітківками, клітини мігрували в сітківку і приймали характеристики найближчих нейронів.

Цей підхід, пояснюють медики, включає стимуляцію росту очних клітин і їх можливу пересадку, тобто, таким чином, око зможе відновлювати свої функції самостійно, використовуючи власні клітки. Використання рідних оку клітин, а не донорських, має істотну перевагу, оскільки у такому разі імунна система менш ймовірно відхилить лікування, повідомляє Neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Знайдений новий спосіб відновлення зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути