Ексклюзиви
вівторок, 14 травня 2013 17:01

Жителі кіпріотського курорту Вароша 40 років не можуть повернутися у свої домівки
20

Фото: Фото: 3boi.livejournal.com /zyalt.livejournal.com

У 1970-х роках Фамагуста була основним туристичному центром на Кіпрі. У зв'язку зі зростаючим числом туристів у місті було побудовано багато нових готелів і туристичних об'єктів, і особливо багато їх з'явилося у Вароші.

У період з 1970 по 1974 рік місто було на піку своєї популярності і користувалося визнанням багатьох відомих персон того часу. Серед зірок, які його відвідали, були Елізабет Тейлор, Річард Бартон, Ракель Уелч і Бріжит Бардо. У Вароші розміщувалося багато сучасних готелів, а на його вулицях розташовувалося велика кількість дозвільних установ, барів, ресторанів і нічних клубів.

20 липня 1974 турецька армія вторглася на Кіпр у відповідь на політичний переворот в країні, а 15 серпня того ж року турки зайняли Фамагусту. З тих пір Вароша обнесена парканом, розграбована і потрапити туди практично неможливо. Закритий квартал оточений легендами. Частина готельних комплексів Вароші досі юридично є приватною власністю громадян з 20 країн світу.

В інтернеті є маса гарних історій, що всередині є магазини, заповнені одягом, модною 38 років тому, і порожні, але повністю обладнані готелі. Варошу розселяли по-військовому, без церемоній. На мотузках залишилися сушитися білизну і пляжні рушники, спорожнілі ресторани сяяли тисячами ват, поки не перегоріли лампочки. 16 тисяч місцевих греків наївно вірили у швидке повернення. Але ось вже 35 років вхід сюди дозволено лише представникам ООН і військовослужбовцям турецьких військ, які патрулюють квартал на джипі з ранку до вечора, кожні півгодини. Крім того, на території району розташувалася невелика турецька військова база.

У деяких місцях досить легко перебратися через огорожу і навіть доторкнутися рукою до напівзруйнованих або недобудованих готелів. При цьому, на пляжі із золотистим піском щодня прибирають сміття.

Зараз ви читаєте новину «Жителі кіпріотського курорту Вароша 40 років не можуть повернутися у свої домівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути