неділя, 01 квітня 2012 12:32

Місто Сніжне на Донбасі йде під землю через закинуті "копанки"
10

Житло знаходиться в аварійному стані - повільно провалюється під землю
Фото: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
У сусідки провалився туалет
Сіканов показує тріщини на будинку
Копанки сягають 50 метрів углиб
З більшості "нор" вугілля вже вибрали

Будинки в місті Сніжне Донецької області йдуть під землю цілими вулицями.

Про це Gazeta.ua під час екскурсії рідним селищем Шахта № 8 розповів герой гучного документального фільму про "копанки" Юрій Сіканов.

Усі будівлі тут покриті тріщинами, багато напівзруйнованих і покинутих мешканцями.

Руйнування відбуваються через безпосереднє сусідство з нелегальними шахтенкамі (місцеві називають їх "норами" і "дірками"). Величезні ями спостерігаються у дворах і посеред доріг. Глибина деяких сягає півсотні метрів.

Сам Юра разом з мамою живе в будинку, який для них купила знімальна група однойменного фільму. Старий будинок в цьому ж селищі, де раніше жила його мама, розвалився, а будинок, де жила сестра, у неї забрали. Але й це житло знаходиться в аварійному стані - повільно провалюється під землю. Сусідка Сіканових - Лідія Федорівна Малишева - поскаржилася, що через нелегальні підземні розробки, які почалися ще в середині 90-х, в її будинку не залишилося вбиральні - вуличний туалет пішов під землю і просіла душова.

Точно така ж картина, як у селищі Шахта № 8 - в Сніжнянському селищі Первомайському, в селищі Північному, селищі Ремовка, селищі Шахта № 4, на вулиці Паризької комуни, в селищі Степовому і навіть у центрі Сніжного. В даний час в місті копанок практично не залишилося, тому що вугілля з "нор" вже вибране.

Нелегальний видобуток в Донбасі сьогодні змістився зі Сніжного в сторону Шахтарського району, міст Харцизьк та Єнакієве. Він виріс до промислових масштабів: нелегальна розробка надр ведеться за допомогою багатомільйонної важкої техніки і, як правило, кар'єрним способом. Багато жителів Сніжного теж працюють в копанках, тільки тепер роботодавці возять їх на рабську працю в сусідні міста.

Юра Сіканов - головний персонаж шокуючого фільму про дитячу працю у вугільних "норах".

"Шахта № 8" - це фільм режисера Маріанни Каат про підлітка, який з 13 років був змушений утримувати своїх сестер і батьків. 24 березня в Києві відбувся міжнародний фестиваль документального кіно "DocudaysUA", в програму якого був включений фільм естонського автора. Але в останній момент студія "Інтерфільм", що має ексклюзивні права на показ "Шахти № 8" в Україні, заборонила Маріанні Каат демонструвати цей фільм.

На адресу організаторів фестивалю посипалися погрози, а режисера звинуватили в підтасовуванні фактів. Фільм несподівано для його творців називали "наскрізь брехливим, постановочним, який не має ніякого стосунку до документального кіно та теми захисту прав людини".

"Всі півтора року, поки йшли зйомки, я навіть не знав, що фільм вийде про мене. Ми з сестрами просто жили як жили, нас просили не дивитися в камеру. Не розумію, чому заборонили фільм і як співпродюсер Олена Фетисова може говорити, що фільм брехливий, якщо її взагалі тут в Сніжному не було. Вона приїжджала в самому початку рази три, а потім вже на зйомках не з'являлася, - розповів тепер уже 18-річний Сіканов.

Зараз ви читаєте новину «Місто Сніжне на Донбасі йде під землю через закинуті "копанки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути