субота, 25 лютого 2012 14:27

На Донеччинi мешканці 12 будинкiв живуть як бомжi
14

Фото: Фото: Тетяна Заровна

12 будинків у селищі Комунар, який адміністративно підпорядковується місту Макіївка, знаходяться в стадії руйнування і буквально "тріщать по швах". Мешканці самостійно зміцнюють стіни, лагодять дахи.

Але, незважаючи на це, 8 січня обрушилася стіна двоповерхового житлового будинку за адресою Комсомольський проспект 32. Влада відмовила постраждалим в ремонті та відселенню, пояснюючи, що всі аварійні будівлі списані. Зношені будинки належали двом рудникам шахтоуправління "Зуївський", яке припинило своє існування ще в 2002 році.

"Можемо впасти в будь-який момент, живемо в очікуванні катастрофи. Молимося", - каже одинока мати Галина Левашова, яка з двома малюками живе прямо за стіною, яка завалилася.

Із зовнішнім світом її кухню розділяє тонка дерев'яна перегородка.

"Ми - бомжі: будинки списали, а нам нічого взамін не дали. І ЖЕКу у нас немає, тому отримати довідку про склад сім'ї і місце проживання неможливо. Мені довелося прописатися до вітчима, а то б і допомогу на дітей не отримувала", - каже Галина.

"На ліквідацію та реструктуризацію шахти держава гроші виділяла, але хтось їх вкрав, - вважає житель будинку № 30 по тому ж проспекту Віктор Малюта. - А шахтоуправління "Зуївський" фактично нікуди не поділося й успішно працює. Просто змінило вивіску на шахтоуправління "Донбас". Тобто, фактично шахту викупили, а баласт у вигляді наших будинків викинули".

Глава місцевого комітету самоорганізації населення селища Комунар Світлана Данилова каже, що протягом 10 років попереджала владу на всіх рівнях, що шахтні будинки в селищі Комунар мають стовідсотковий знос, і в будь-який момент можуть розвалитися.

Жителі Комунара звернулися до міського голови Макіївки з проханням прийняти будинки в комунальну власність.

"Місто і раніше було не проти прийняти ці будинки до себе на баласт, - говорить  Данилова. - Але для цього за законом їх потрібно довести до розуму, перед передачею повністю відремонтувати. А шахті це навіщо? Навіть наші вугільні пенсіонери, які по 40 років життя віддали шахтам "Зуєвська" і "22-а" (належали шахтоуправлінню "Зуївський") перестали отримувати вугілля, яке має бути їм за законом. Але ж у нас вдома з пічним опаленням. Я п'ять років домагалася, щоб вдовам і пенсіонерам повернули вугілля".

Зараз ви читаєте новину «На Донеччинi мешканці 12 будинкiв живуть як бомжi». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути