Ексклюзиви
середа, 06 жовтня 2010 14:47

Здійснилася одна з мрій Леонардо до Вінчі

Здійснилася одна з мрій Леонардо до Вінчі

Канадські винахідники частково втілили мрію Леонардо да Вінчі і сконструювали апарат, який літає як птах, передає inauka.ru.

Леонардо да Вінчі намалював свій літальний апарат, що імітує політ птахів, комах і летючих мишей за рахунок мускульної енергії людини, ще в 1485-1487 роках, перебуваючи на службі у Лодовіко Сфорца. Ретельно вивчивши польоти птахів, він з'ясував, як повинні рухатися крила у цього орнітоптера (махоліта), і першим вказав, що крила переміщаються не просто вгору-вниз, а описують досить складну траєкторію. Однак побудувати діючу модель орнітоптера Леонардо не вдалося, оскільки в ті роки не існувало матеріалів досить міцних і легких.

Лише в 70-х роках минулого століття вдалося сконструювати і здійснити польоти на апаратах, що приводяться в рух мускульною силою людини. У 1979 році рекордсмен-велосипедист Брайан Аллен перелетів на мускулольоті через Ла-Манш і отримав приз у 100 тисяч фунтів стерлінгів. Брайан Аллен крутив велосипедні педалі, а їх обертання передавалося на пропелер. По суті спортсмен летів на гвинтовому літаку, тільки в ньому мотором був не двигун внутрішнього згоряння, а сама людина. Це зовсім не та ідея, яка прийшла в голову Леонардо.

Новий махоліт сконструювали інженери з Інституту аерокосмічних досліджень Торонтського університету, які працювали над проектом "орнітоптер на людській тязі". Названий Snowbird ("Дрозд"), цей апарат має крила розмахом 32 метри і важить всього лише 43 кілограми, тобто набагато менше середньої ваги людини. Махоліт виготовлений з надлегких і міцних сучасних матеріалів - вуглепластика і поліетилену та управляється людиною, що крутить велосипедні педалі.

У своєму першому польоті "Дрозд" пілотував льотчик-випробувач Райчерт, який протягом місяця перед польотом змусив себе схуднути на вісім кілограмів. Політ тривав 19 секунд, протягом яких махоліт пролетів 145 метрів з середньою швидкістю 26 км / год. Самостійно злетіти махоліт не може, його піднімають на невелику висоту, як планер або повітряний змій.

Райчерт назвав перший вдалий політ "Дрозда" здійсненням вікової мрії людства, і багато в чому це справедливо, але махоліт канадських інженерів все ж не зовсім той, який намалював Леонардо.

Нагадаємо, картина, яку продали в 1998 році на аукціоні Christie's всього за $21 850 як роботу невідомих німецьких майстрів 19-го століття, виявилася невідомою досі картиною Леонардо да Вінчі під назвою La Bella Principessa ("Прекрасна принцеса"). Її вартість оцінюється в $100 млн.

Зараз ви читаєте новину «Здійснилася одна з мрій Леонардо до Вінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути