неділя, 11 липня 2021 11:56

Всесвітній день шоколаду: популярні солодощі мають відмінні антибактеріальні властивості

11 липня ласуни відзначають Всесвітній день шоколаду. Свято запровадили французи 1995 року, але воно швидко здобуло популярність в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах по всьому світу.

Автор: pixabay.com
   Всесві́тній день шокола́ду  відзначають 11 липня та 13 вересня
Всесві́тній день шокола́ду відзначають 11 липня та 13 вересня

Про найцікавіші факти про шоколад, читайте в матеріалі Gazeta.ua

Звідки прийшли найпопулярніші солодощі?

Батьківщиною шоколаду вважається Центральна і Південна Америка. Першим завіз шоколад в Європу іспанський конкістадор Ернан Кортес в XVI столітті. Але готувати його гарячим і солодким почали на початку XVII століття.

Твердий шоколад запатентували 1828 року, а першу шоколадку створили в Лондоні 1847-го. Проте французи з цим не погоджуються – вони стверджують, що роком раніше паризький кондитер Жан П'єтро вже створив твердий шоколад.

Неочікувані факти для ласунів

Автор: pixabay.com
  Чорний шоколад робить нас щасливими
Чорний шоколад робить нас щасливими

1. Аромат шоколаду стимулює ритм тета-хвиль головного мозку, сприяючи глибокій релаксації всього організму. Шоколад може знизити рівень стресових гормонів.

2. Темний шоколад робить щасливішими майбутніх малюків. Фінське дослідження довело, що у мам, які їли більше шоколаду під час вагітності, щасливіші і менш вередливі малюки.

3. Чорний шоколад робить нас щасливими. Не лише тому, що надзвичайно смачний – це безумовно допомагає. А тому, що містить триптофан. Це амінокислота. Мозок використовує її, щоб виробляти серотонін – нейропередавач, який робить нас щасливими.

4. Для виготовлення 1 кг шоколаду потрібно близько 900 какао-бобів.

5. Кожна людина за рік в середньому з'їдає 5,5 кг шоколаду. 15% жінок у світі їдять шоколад щодня. Щосекунди жителі США з'їдають 45 кг шоколаду.

6. Найбільша шоколадка була виготовлена в Британії на фабриці Thorntons, її вага склала 5792,2 кг (ширина і довжина цього кулінарного шедевра склали по 4 метри).

7. Шоколад має відмінні антибактеріальні властивості, в тому числі захищає зуби від карієсу. На відміну від інших солодощів, наприклад, карамелі, шоколад є найменш шкідливим. Масло какао, що міститься в шоколаді, огортає зубну емаль і перешкоджає її руйнуванню.

Автор: pixabay.com
   Щосекунди жителі США з’їдають 45 кг шоколаду
Щосекунди жителі США з’їдають 45 кг шоколаду

8. Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли їсти білий шоколад, щоб схуднути

Скільки шоколаду можна з'їдати

Шоколад має безліч корисних властивостей. Зокрема темний стимулює викид гормонів щастя - ендорфінів, а це покращує настрій. Також темний шоколад сприятливий для зору і знижує кров'яний тиск.

Норма темного шоколаду в день складає 30-50 грамів на день, стверджують дієтологи. А ось білий і молочний шоколад без шкоди для здоров'я можна їсти в кількості не більше 20 грамів на день. Якщо ж ви маєте активно займаєтесь спортом, то норму можна збільшити в півтора рази.

Варто знати, що шоколад не слід запивати кавою. Адже таке поєднання містить велику кількість кофеїну і може сильно навантажити серце. Дієтологи не рекомендують вживати шоколад з морозивом та бананами, бо це надто висококалорійна суміш. Також не варто часто їсти білий шоколад, який практично не приносить користі організму через відсутність тертого какао.

Всесвітній день шоколаду відзначають щорічно 11 липня. Крім нього, існує ще один всесвітній день з такою ж назвою, який святкують 13 вересня. В США відзначають ще два загальнонаціональні "шоколадні дні" - 7 липня і 28 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній день шоколаду: популярні солодощі мають відмінні антибактеріальні властивості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути